Efter rekordvärmen – nu kommer regn och åska

Tidigare i veckan slogs nytt värmerekord för Sörmland i år. Men helgen blir något svalare och bjuder på både regn – och åska.

19 april 2018 18:17

33,6 grader uppmättes vis SMHI:s station i Floda utanför Katrineholm i onsdags, vilket är årets varmaste temperatur i Sörmland.

Och den stekande hettan verkar hålla i sig fram till helgen.

– I dag (torsdag) är det mest soligt med några enstaka stackmoln och kanske någon väldigt lokal skur. Om vi tittar i prognosen så är det mellan 30-33 grader i dag, men kanske något mindre varmt längs kusten. Efterhand enstaka skurar när stackmolnen växer till, kanske någon åskskur, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Längs Svealandskusten har det varit flera så kallade tropiska nätter i veckan, vilket innebär att temperaturen legat över 20 grader nattetid.

Även helgen ser ut att bli varm, cirka 25-30 grader på lördag och söndag enligt SMHI:s prognoser, men samtidigt kan det komma både en del nederbörd och åska över Sörmland.

– Det blir molnigt efterhand på lördagen med mer talrika skurar framåt kvällen, kanske med åska. På söndagen kan det röra sig om kraftiga skurar lokalt med åska. Vi får hoppas att det blir lite mer ihållande regn men det verkar vara mer tidvis skurar som kommer, säger Sofia Söderberg.

Trots att det alltså kan röra sig om stundtals kraftig nederbörd så hade det egentligen varit att föredra mer ihållande regn, på grund av den rådande torkan.

– För marken det är bättre med sammanhängande regn som är ganska lätt, i jämförelse med kraftiga skurar som lokalt ger väldigt stora mängder, säger Sofia Söderberg.

Finns det en risk för gräs- och skogsbränder i och med åskan?

– Vi har sett tidigare i år att blixtnedslag kan skapa nya bränder, trots att åska kan medföra att det kommer ganska mycket regn. Vi får hoppas på att det blir mer regn och färre blixtnedslag.

Sedan tidigare har SMHI utfärdat en klass 2-varning för extremt höga temperaturer i Sörmland och den varningen gäller åtminstone fram till fredag.

– Vi får se om varningen kommer att förlängas, men den gäller i alla fall till fredag, säger Sofia Söderberg.

Extrem temperatur och brandrisk

Det råder klass 2-varning för extremt höga temperaturer i Sörmland. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer och värmen innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper, uppger SMHI.

Samtidigt flaggar SMHI, sedan början av juli, för extremt stor risk för bränder i skog och mark. Även den risknivån är oförändrad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Johannesson