Detaljplaneprocessen för den fjärde etappen av bostadsbyggande i området Luvsjön har dragit ut på tiden. Redan i september 2015 fick samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram en ny detaljplan. Drygt fyra år senare, efter diverse ändringar, kunde planen antas i kommunfullmäktige. Beslutet överklagades och i början av april kom beskedet från mark- och miljödomstolen: De upphäver beslutet.
Beslutet kan överklagas till och med den 28 april. Men än så länge har inget sådant beslut fattats enligt bygg- och miljönämndens ordförande Martin Edgélius (M).
– Vi har inte bestämt oss än. Min spontana tanke var att jag ville överklaga, för att jag tycker att det är dumheter. I det här fallet tycker jag att lagstiftningen, som säger att man inte får nyttja jordbruksmark för bostadsändamål om man inte undersökt alla andra tänkbara platser, sätter en hämsko på stadsnära utveckling och upphäver det kommunala detaljplanemonopolet.
Är du förvånad?
– Förvånad har jag väl slutat att vara, jag är besviken och lite uppgiven. Vi har ett väldigt bra läge, precis intill befintlig bebyggelse. Lantbrukaren som har brukat den här lilla åkerlappen har dessutom fått annan mark, vilket gör att han kan bruka större areal. Därför har jag väldigt svårt att se att miljöbalken skulle vara tillämplig på det sätt domstolen har tolkat det, säger Martin Edgélius.
Han har varit i kontakt med samhällsbyggnadsförvaltningen för att diskutera hur de ska gå vidare.
– Vi ska fundera på varsitt håll. Om vi överklagar finns risken att domstolen tycker likadant igen, oavsett hur vi motiverar det, och att de ser det lite som en principiell fråga.
Erik Bjelmrot är avdelningschef för plan och bygg på samhällsbyggnadsförvaltningen:
– Det var inte vad vi hade väntat oss. Nu läser vi in oss på domen och för att ta ställning till nästa steg, så mycket mer vet vi inte idag. Det är tråkigt att det tar så pass lång tid för domstolsbeslut.
Huvudalternativen är att överklaga eller revidera detaljplanen. I naturvärdesinventeringen från 2016 ingick ett område mellan Blåvingevägen och Hjortstigen som då var aktuellt.
– Där gjorde vi bedömningen att det fanns högre naturvärden, säger Martin Edgélius.
Med den nio år långa detaljplaneprocessen i Sågmon i färskt minne, vet han hur lång tid en överklagan kan ta.
– Det kanske kan gå snabbare att göra om detaljplanen än att överklaga.