De prisas för sin kulturgärning

Högsjö Kulturmiljöförening har i 25 år dokumenterat och levandegjort industrihistorien på orten. Nu får de ta emot årets kulturstipendium.

Karin Andersson, sekreterare, Lisa Rosén, kassör och Lennart Strömberg, ordförande är glada åt att föreningen utses till årets kulturstipendiater.

Karin Andersson, sekreterare, Lisa Rosén, kassör och Lennart Strömberg, ordförande är glada åt att föreningen utses till årets kulturstipendiater.

Foto: Anna Mi Skoog

Högsjö2019-11-07 21:35

Högsjö kulturmiljöförening får årets kulturpris i Vingåkers kommun för att de under 25 år dokumenterat och levandegjort Högsjös samhälls- och industrihistoria. 

– Jätteroligt att de tänker på oss i kransorterna, säger Lennart Strömberg, ordförande. 

Men helt oväntat kom inte utmärkelsen.

– Nej, det ska vi väl vara ärliga och säga. Redan förra året var det en namninsamling och 300 personer föreslog oss, berättar Karin Andersson, sekreterare. 

Under det senaste året har föreningen anordnat utställningar, kafé, loppis och ett stort antal guidningar. 

– Vi har nog haft 700 personer på olika guidningar, säger Karin Andersson. 

Föreningen har också firat sitt 25-årsjubileum.

– Vi hade en musikgrupp som spelade, vi hade hembakt och serverade kaffe och vi hade museet öppet, berättar Lisa Rosén, kassör i föreningen.

Högsjös järnbruk startade år 1637 och levde kvar en bit inpå 1800-talet. Men 1826 var det en färgare som fick privilegier som sockenfärgare.

– Han skrev till kungen fem gånger innan han fick det, berättar Karin Andersson. 

Johan Wilhelm Schulström, som han hette, fick arrendera lokaler av bruket och startade sitt färgeri, och lade grunden till dagens stora industri på orten. Bruket lades ner några år senare, men Schulström startade ett väveri, och 1875 erbjöds de att tillverka ett transportband till pappersbruket i Billsbro. På den vägen är det.  

När Högsjö Kulturmiljöförening bildades hade den nya bruksledningen ett par år tidigare gjort klart att man inte hade något intresse av den gamla kulturmiljön. 

Då bildades Högsjö Service AB för att ta hand om lokalerna. För att rädda olika föremål för eftervärlden började man samla ihop dem i den gamla skolbyggnaden, som successivt blev till det bruksmuseum som det är i dag. 

Kulturmiljöföreningen arbetar bland annat med dokumentation och kunskapsförmedling av historien. De har också ansvar för tillsyn av de kulturhistoriska byggnaderna. 

De har dessutom byggt en scen i Kvarnängsparken och ansvarar för skötseln av parken. 

Kulturstipendiet består, utöver äran, av en summa på 7 500 kronor. Det kan komma till användning i föreningens senaste projekt, som redan påbörjats.

– Det fanns fem allmänna tvättstugor i Högsjö. Nu finns bara en kvar. Den ska vi renovera och återställa som den såg ut, berättar Karin Andersson. 

Stipendiet delas ut vid en middag på Båsenberga.

Föreningen vårdar Högsjös kulturhistoria, dokumenterar, sprider kunskap, anordnar guidningar och tar hand om museets samlingar.
Föreningen vårdar Högsjös kulturhistoria, dokumenterar, sprider kunskap, anordnar guidningar och tar hand om museets samlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!