Att kliva in i det överdimensionerade ägget känns lite som om man hamnat i en inspelning av Star Trek. Man har bara på sig en baddräkt eller underkläder och den röda badmössan gör inget för att förbättra looken. Tvärtom.
– Som ett rymdskepp, kommenterar fotografen.
Det börjar pysa och knaka i maskinen, men inget farligt händer. Det gör inte ont någonstans och den lilla bubblan känns som ett perfekt ställe att meditera i.
30 sekunder senare är mätningen klar och jag får läsa testresultatet. Inga lysande siffror, men det får mig att gå direkt till träningslokalen.
Men det är egentligen det här som man vill åt när man mäter fettprocenten eller rättare sagt förhållande mellan fett- och muskelprocent.
– Det är diskussionen efteråt. Vi använder mätningarna dels för nulägesanalyser men främst som ett redskap för att utvärdera resultatet av förändrade kost och motionsvanor, säger Sonja Ek på Hälsomagasinet i Nyköping.
I Sverige är 49 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år överviktiga och det är ett stort problem. Det finns nämligen en hel del sjukdomar som följer i fettets fotspår, som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, fettlever, sömnapné och artros.
Ett av de äldsta redskapen att mäta fett är kalipern, ett av de senaste är bodpoden.
De mest tillförlitliga maskinerna just nu enligt Sonja är bodpoden och DXA. Problemet med den förstnämnda maskinen är att den kostar väldigt mycket i inköp så det är inte så många gym som har den, och DXA används mest på sjukhus för att möta bentätheten.
– Men vill man ha en exakt mätning så är de bäst. De andra maskinerna på marknaden kan ge bra mätresultat också om de används för att mäta förändring över tid, säger Sonja och påpekar.
– Men då bör man tänka på att ha så lika förutsättningar som möjligt vid mättillfällena. När åt och drack du senast, när tränade du och så vidare.
BMI-metoden då?
– Det fungerar på en stor del av populationen, men inte på alla. Har man mycket muskler bli man automatisk överviktig. Då är måttbandet ett mycket bättre val. Det slår även vågen.
Men fett är något positivt också. Det lagras i kroppen som energireserv och fettvävnaden är värmeisolerande och ger skydd åt inre organ. Man behöver dessutom fettet för att bygga och reparera celler och tillverka hormoner.
Det orättvisa i det hela, kan tyckas, är att män har tio procent mindre fett än kvinnor. Detta beroende på att män har mindre fettvävnad.