Liksom skivstången hör hantlarna till de mer genuina träningsredskapen som finns. Och de har en fördel gentemot skivstången. Man kan förbättra styrka på sin svaga sida.
– Men det gäller att börja träningen med den svaga sidan. Den får bestämma hur tunga hantlarna ska vara och hur många repetitioner man ska göra. Det kan kännas lätt med den andra armen men det får man ta, säger Niclas Kruse, PT på Hälsomagasinet i Nyköping.
Hantelträningen är ett bra komplement till skivstången och dessutom aningen lättare att ge sig i kast.
– Skivstången kan vara lite otymplig att träna med och ska man till exempel göra ryck så krävs det en hel del teknik för att göra det rätt. Tyngdlyftare brukar säga att det krävs 10 000 lyft för att tekniken skall bli riktigt bra.
Vad man ska tänka på är att hela tiden bibehålla formen. Inte börja luta sig åt ena eller andra hållet för att kunna pressa upp hanteln mot taket till exempel.
– Finns det en rak linje i spegeln så kan man ställa sig med näsan i den och se om man börjar luta, tipsar Niclas.
Vilken typ av hantel ska man välja?
– Hantlar finns att köpa överallt egentligen i olika former, men de mest praktiska är de man skruva ihop själv. De kommer i en liten väska med olika vikter så då har man hantlar som passar till alla övningar.
Liksom med skivstången så tränar man balans, koordination och de små stabiliserande musklerna med hantlarna.
– Egentligen kan man klara sig bra med bara skivstångsövningar, men det är bra att variera sin träning och dessutom så kan variera hantelträningen i det oändliga, säger Niclas.
De fem övningarna han valt ut är bara ett axplock vad man egentligen kan göra, men representerar både explosiva och mer statiska rörelser.
Och framförallt – de tränar hela kroppen.