Egna jaget största hotet mot tappad motivation

Du är på g. Har köpt nya skor. Ska ut i löpspåret och börja ett nytt liv. Det börjar riktigt bra. Men efter två veckor kommer någonting emellan. Du tappar lusten och har svårt att komma tillbaka. Skorna står still i hallen. Vi frågar träningsinspiratören Sofia Bursjöö hur man kan undviker att tappa motivationen.

Dagsform2013-09-27 16:38

Eskilstunafödda Sofia Bursjöö känner igen fenomenet från sin tid inom elitidrotten, läsarnas kommentarer på träningsbloggen uppochhoppa.se och från jobbet som träningsinspiratör, crossnature-instruktör och löpcoach. Hon pekar på att största boven i dramat är – du själv!

— Oftast handlar tappad motivation om att du går ut för hårt och ställer för höga krav på dig själv. Vi har en tendens att vara uppmuntrande mot våra kompisar och deras prestationer medan vi snabbt klankar ner på oss själva.

Så sluta vara så självkritisk, är hennes råd. Klappa dig på axeln om du gjort en fysisk prestation. Det behöver inte handla om en svettig träningsrunda som ger blodsmak i munnen. Försök skapa en positiv process av din träning där det lustfyllda får styra. Det går att vara nöjd med det man gjort om inte målet är satt så högt. Ett sätt att skapa lustfylldhet är att sluta jaga tid med löparklocka, ta nya oväntade spår i terrängen och uppleva nya miljöer till exempel utomhusträning i grupp där stämningen brukar vara god.

En målsättning som är dömd att misslyckas är att som otränad bestämma att man ska träna till exempel fyra gånger i veckan. När vardagen och livet kommer ifatt och man märker att det bara blir två pass ...

— ... så känner man sig misslyckad. Mitt råd är att hellre trappa upp träningen från en nivå som man är kapabel att klara av. Då ökar chansen att du gillar det du gör och fortsätter.

Hård självkritik drabbar främst personer som en gång varit vältränade. De jämför sig med prestationer de utförde innan avbrottet – och känslan av misslyckande kommer som ett brev på posten.

I det stora hela har vi aldrig haft så många människor i vårt land som lider av övervikt och fetma som nu. Samtidigt finns en mottrend som visar att motionsloppen slår rekord i antalet deltagare och anmälningarna till Vasaloppet säljs slut på en vecka.

— Det är okej att satsa hårt men man ska också känna att det är okej att vilja göra loppet som en upplevelse.

— Att köra mot klocka kan vara roligt men det kan också vara berikande med naturupplevelser på nya stigar och att springa med pannlampa till exempel.

Är det viktigt att ha ett mål med sin träning?

— Jag upplever det. Man får struktur på till exempel löpningen. Men du måste sätta upp mål som är grundade och som känns bra i magen. Har man svaret på vart man är på väg och varför man vill dit så är det större chans att man fortsätter.

Har du inget vettigt svar på varför kommer soffan locka mer än motionsrundan.

Sofia tipsar också om att sätta upp mål som är mer än utseendemässiga: att hitta glädje, upplevelse och att kunna göra nya saker med sin kropp. Till exempel klättra, springa längre eller gå i trappor utan mjölksyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!