– En förkylning är egentligen ett ypperligt tillfälle att hälsoboosta, säger Fia Larzon, personlig tränare och hälsobloggare på SN.
Man kan alltså vända något negativt till något positivt.
– Bunkra med näring, mycket vätska och god sömn, säger Fia Larzon.
Enligt studier så riskerar faktiskt människor som sover sju timmar eller mindre per natt tre gånger så stor risk att drabbas av förkylningar.
Men när ska man egentligen undvika att träna? Kan man klara av en joggingrunda om man känner sig snuvig eller gör det mer skada än nytta?
– I det stora hela bör man acceptera att man faktiskt är sjuk och vila från träningen. Man ska vila tills man känner sig fit for fight igen och sen kan man successivt stegra träningen, säger Fia.
Vill man träna, men känner sig tveksam säger läkarråden att man ska avvakta tre dagar och sedan sätta igång lugnt om det känns okej. Att lyssna på kroppens signaler är viktigt.
För att göra det lättare för kroppen ska man kanske även välja träning med lägre arbetspuls. Styrketräning är alltså bättre än konditionsträning.
Vid feber ska man däremot absolut inte träna. Det finns nämligen en risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation och då kan det dröja månader innan man är frisk igen. I sällsynta fall kan en rytmrubbning i hjärtat till och med vara dödlig.
En annan orsak till att man inte ska gå och träna för tidigt kan vara smittorisken. Om man besöker gymmet är risken stor att viruset sprids vidare och kanske dyker upp igen hos dig när det gått laget runt och med en ny twist.
– Men frisk luft är alltid bra. När man börjar pigga på sig så smått kan en rask promenad göra underverk, säger Fia Larzon.
Vad man kan tänka på är att de symptomer man får vid en förkylning och som är ganska jobbiga, som till exempel hosta och feber, orsakas inte av viruset själv utan av kroppens försvarsmekanism. När man hostar försöker man stöta ifrån sig främmande partiklar och febern hämmar virusets fortplantning.
Så ju sjukare man känner sig, desto mer jobbar kroppen för att du ska bli frisk.