Du är inte ensam att känna att tiden inte riktig räcker till. Men bara för det finns det ingen anledning att kapa bort träningen.
Vi frågade runt på olika träningsanläggningar i Nyköping och pratade med personliga tränare för att ta reda på bästa sättet att komma i gång.
Tänk på....
Niclas Kruse, PT: – Det viktigaste är att få in glädjen i träningen. Varför inte prova på någon ny form av träning? Om du kan så träna på lunchen eller om du börjar senare precis innan du ska iväg till jobbet.
Fia Larzon, PT: – Man tänker fel, lägger till en början allt fokus på träningen och tränar hårt varje dag. Efter ett par veckor börjar man känna sig sliten, kroppen har inte hunnit med i svängarna. Kanske åker man på en infektion och förkylning är ett faktum och man trillar ur de nya rutinerna som så många gånger tidigare.
Malin Lind, Friskis och Svettis: – Det viktigaste av allt är hitta en träningsform som du tycker är rolig – redan första gången. Det handlar om att må bra efteråt, men också må bra under tiden man tränar.
Veronica Goodwin, Sunlight: – Motivationen är extra viktig. Därför tycker jag man ska börja med ett pass eller träningsform som är kul och man gillar. Det ger massa positiva känslor vilket gör det lättare att fortsätta träna.
Hur mycket...
Fia Larzon, PT:– 30 minuter per dag säger man är bra för hälsan, men endast 20 procent av Sveriges befolkning lever upp till det. Det finns ingen tid som är för lite egentligen. Har du tio minuter över? Perfekt! Fånga dem genom aktivitet. Sen om du väljer att dansa loss i vardagsrummet, gå ut med grannens hund eller gå loss på gymmet spelar egentligen mindre roll. Det är ATT du rör dig som är det viktiga.
Jennie Österberg, CMS: – Den bästa träningen är den som blir av. Att tänka på inför en start är att lägga upp en hållbar och realistisk plan som verkligen funkar i vardagen. En till två gånger i veckan resten av livet är bättre än fem–sex gånger i veckan i tre månader.
Malin Lind, Friskis och Svettis:– Variation i träningen är viktig – varva styrketräning, simning, löpning, promenader och badminton, eller vad du tycker är roligt. Varierar du din träning kan du träna oftare. Men du måste också komma ihåg att vila. Återhämtning är viktigt för att ge kroppen möjlighet att bygga upp sig och bli starkare.
Vardagsmotion....
Fia Larzon, PT: – En timmes ogräsrensning, planterande eller annat lättare trädgårdspyssel ger cirka 150 kcal extra förbränning jämfört med om man slappar i soffan. Tar man i lite mer och till exempel klipper gräset eller fixar med komposten så bränner man ungefär 250 kcal extra. Är det ännu tyngre arbeten som ska göras, som att bära sten, hugga ner träd eller gräva tungt så kan en timme ge omkring 350–400 kcal i extraförbränning. De här siffrorna är beräknade på en kvinna i 40-årsåldern som väger ungefär 70 kilo.
Jennie Österberg, CMS: – Vardagsmotion kan man absolut tillgodoräkna sig. Men att komma igång och motionera/träna kan vara en stor anledning till att orka med dessa sysslor utan vara helt slut efteråt. .
Malin Lind, Friskis och Svettis: – Självklart kan du, och ska du, tillgodoräkna dig din vardagsmotion som till exempel trädgårdsarbete och cykelturen till jobbet.
Veronica Goodwin, Sunlight: – Man förbränner ett visst antal kalorier men att räkna in de som sin träning fungerar inte riktigt. Man behöver aktivera kroppen på en högre pulsnivå för att det ska ske en förändring.
Niclas Kruse, PT: – För mig är de allra flesta arbeten inte träning, utan bara nyttig rörelse. Men är man en person som står och promenerar på ett löpband på gymmet, och har mycket vardagsmotion, kan man plocka bort promenaden och fokusera på styrketräning för att göra passet kortare.
Träningsnyheter – trender
Fia Larzon, PT:– Mycket den här hösten pekar på att folk även fortsättningsvis vill ha korta men intensiva pass. Crossfit, grit, hit är fortfarande heta. Men motpoler som pilates, soma, yoga, meditation, bodybalance och trigger point, som är en form av självmassage med hjälp av en rulle, börjar bli populära också.
Malin Lind, Friskis och Svettis: – Vi har två träningsnyheter i höst: Offroad – ett tufft, lekfullt och skitigt utomhuspass, och Special senior – ett skonsamt, men samtidigt individanpassat, jympapass där vi använder stol och gummiband som redskap. Träningstrenden pekar mot mer varierat, mer ute, kombinerat med inomhusträning. Träning som är uppbyggande och skonsam som alternativ till tuff och högintensiv träning blir mer attraktivt också, till exempel yoga, flex och vår egen soft-träning.
Niclas Kruse, PT: – Ett nytt redskap hos mig är sandbell.
Jennie Österberg, CMS: – Tid är den största anledningen till att människor inte tränar regelbundet. Våra gruppträningar är 25 minuter korta.