Säkert har du märkt att din löptur upplevs olika från gång till gång. Ibland går det hur lätt som helst att avverka de där kilometerna. Andra gånger är stegen blytunga från steg ett tills du kommer innanför dörren igen. Varför?
Svaret kan vara maten. När du åt senast och vad du åt.
Näringsfysiologen Kristina Andersson står bakom boken Smart mat för löpare. Till vardags föreläser hon om kost och hälsa och anlitas som matexpert i tidskriften Topphälsa.
Hon menar att våra syften med löpning kan vara olika men gemensamt med dem är att det du stoppar i dig kan göra upplevelsen skönare och resultaten kommer snabbare.
I boken hittar du din löpartyp och ditt mål med löpningen och ser vad just du ska äta för att uppnå det. Den innehåller konkreta tips och recept på goda middagar, fräscha luncher och nyttiga energibarer och smoothies.
Här får du också veta hur proffsen gör (flera löparess intervjuas kring sin kost), vad du ska tänka inför en tävling och den viktiga planeringen av maten. Ska man till exempel kolhydratladda dagen före ett lopp? Och vilka bra basvaror bör alltid finnas i en löpares skafferi och kylskåp?