"Coola tanten" har flyttat till Vingåker

Färg, kvalitet och mönster har präglat Eva Fröbergs yrkesliv som agent och distributör för bädd- och badtextil. Nu driver hon webbshopen "Coola tanten" från villan i Vingåker.

14 maj 2019 08:49

I det stora luftiga uterummet hemma hos Eva Fröberg får man en glimt av webbshopen Coola tantens sortiment. På en klädställning hänger färgsprakande klänningar och kaftaner från England, Frankrike och Nederländerna som en brokig bukett textila blomster.

– Det är inget för gråa möss, man ska våga synas för att bära de här plaggen. Klänningarna är den största kategorin i shoppen, men det finns även sandaler, smycken och kaftaner, förklarar Eva Fröberg.

Efter drygt 30 år på Ekerö gick flyttlasset till Vingåker för ett år sedan, då hon och maken Leif ville komma närmare sonen Joakim med familj.

– Hade inte de flyttat hit hade vi nog inte valt Vingåker, men vi trivs väldigt bra och det är nära till allt. Nu kan vi hämta vårt lilla barnbarn Alma på förskolan.

Eva Fröberg är utbildad marknadsekonom och entreprenörsandan har hon med sig sedan barnsben. Hennes far var verksam inom verkstadsindustrin och han grundade aktiebolaget Stirex Innovation som tillverkar ergonomiska handverktyg.

– Jag jobbade på kontoret som ung, men kände att jag ville hitta min egen nisch.

Tillsammans med maken Leif, som är möbeldesigner, startade hon designbutikent "Tyg och tapeter", men med årens lopp växte lusten att göra något eget. Under ett besök på möbelmässan i Milano hittade hon tunna quiltade överkast av hög kvalitet som väckte hennes intresse.

Hon blev svensk agent för märket Bassetti och sedan rullade det på. Med start tidigt 90-tal tog hennes karriär fart som agent och distributör för bädd- och badtextilier från kända märken som Yves Saint Laurent, Sanderson, Kenzo och Dior.

– Det var fantastiska år och jag åkte mellan London, Paris och Milano. Då var det populärt med Hästenssängar och de som köpte en dyr säng ville matcha med exklusiva sängkläder. Under en period ansvarade jag för Sonia Rykiel Home:s monter på NK med matchande bädd- och badtextilier. Jag fick titta till den minst en gång i veckan och rapportera till fransmännen.

2013 var det dags för ett steg till i karriären och Eva Fröberg öppnade modebutik på Vikingagatan i Stockholm tillsammans med äldsta dottern Sanna Fröberg Fredén.

– Sanna var sjuksköterska, men ville byta bana och drömde om en butik. Jag tänkte att det skulle vara tufft att starta från scratch, men Sanna hade koll på retromode

Vi fastnade för namnet Coola tanten, det är med glimten i ögat!

2015 öppnade mor och dotter ytterligare en butik på Söder som de drev i två år. I april 2018 lade de även ner butiken i Birkastan.

– När pendelstationen Karlberg som låg i närheten lades ner, minskade kundunderlaget. Butiksdöden drabbar även stora städer och det är inte lätt. Nästan alla tycker det är mysigare med små butiker, men det gäller att de handlar.

Numera driver Eva Fröberg webbshop från hemmet i Vingåker.

– Jag är alltid uppkopplad och har lagret i källaren. Jag packar på kvällarna och skickar iväg beställningarna på morgnarna. Webbshopen går bra, men det är klart att jag saknar kundkontakten och när kunder lyser upp och känner sig fina i kläderna.

För att inte tappa kontakten med sina kundkrets i Stockholm ordnar hon event och i april presenterades vårnyheterna.

– Det är en bra kombo med webb och event där kunderna kan prova kläderna. På sikt vore det roligt att kunna göra sådana event även i Vingåker om jag hittar rätt forum för det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Eriksson