Checklistan: Så undviker du fuskbyggare

Renoveringen är en kostsam investering. Med fel utförare kan följderna bli katastrofala. Så hittar du rätt i hantverkardjungeln.

21 oktober 2019 19:13

Larmen om ambulerande takläggare har duggat tätt runtom i landet under sommarmånaderna. Men det finns även gott om mindre flagranta exempel på hantverkare utan rent mjöl i påsen. Att undvika bedragare kräver noggrannhet och kan vara en tidskrävande historia, men att inte göra hemläxan kan bli dyrt. Tänk på det här när du ska anlita hantverkare:

• Ta in offerter och jämför referenser från flera företag

• Kontrollera att företaget har F-skattesedel

• Teckna alltid skriftliga avtal. Även övrig kommunikation kring avtal ska vara skriftlig. Utan dokumentation blir det svårt att vinna en eventuell rättslig tvist

• Betalning ska ske till ett företagskonto, aldrig i förskott eller kontant

• Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort

• Kolla Råd och röns svarta lista över hantverkare

– Gör din research. Kolla med vänner om de har några tips. Med el och badrum är det viktigt att den som utför arbetet har rätt behörighet. Och tänk alltid på skriftlig kommunikation, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare på Eskilstuna kommun.

– En del tycker att det känns jättejobbigt, men det blir mycket jobbigare efteråt om man råkar illa ut.

Vilka varningsklockor ska man hålla utkik efter?

– Blir det minsta prat om förskottsbetalning så skulle jag dra öronen till mig. Kommer det folk och knackar på, säg nej direkt. Du ska söka upp hantverkaren – inte tvärtom.

För ytterligare vägledning, besök hallakonsument.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Uggla