Café i Nyköping firar tre år i White guide – tar kampen mot de stora kaffekedjorna

Montrarna ska vara fulla med nybakat och disken ska snabbt försvinna från gästerna åsyn. I ett vimmel av ekologiska krav och närproducerad övertygelse driver Cecilia Ekberg caféet Hellmanska gården i Nyköping. 365 dagars tävling mot de stora kaffekedjorna varje år ger resultat. "Hellmans" har höga betyg i White guide café för tredje året i rad.

27 juni 2018 08:16

"Hur mår du, Anna? Har du haft en bra helg?". Cecilia Ekberg flyter in i sitt café mitt i Nyköping och placerar några trädgårdsplockade blommor i en vas. Ett väloljat schema gör att Hellmanska gården kan hålla hög klass på kaffe, fika och mat – sju dagar i veckan. Ett café som nämns i White guide har inte råd att låta kvaliteten dippa ens för en dag. Rätt vad det är kommer en oanmäld anonym kontrollant.

Hon vill alltid ha fyra utbildade kockar anställda och helst en bagare. En del kassapersonal från caféet ska kunna jobba i butiken och några ska kunna hantera bageriet.

– Vi kan inte köra kort om personal, då kan vi inte leverera, säger hon.

Själv kliver Cicci in när det behövs och sätter andra arbetsuppgifter åt sidan.

– Det är fem på morgonen samtalet kommer i så fall. Men jag gillar det, det roligaste är att jobba i kassan!

Mobilen är alltid på. Plötsligt går en kyl sönder och delikata bakverk blir skräp. Bakom ryggen finns alltid föräldrarna Håkan och Gunvor Larsson som ställer upp när det behövs. Det var de som tog över Hellmanska gården 1982, när familjen kom till Nyköping. På den tiden fanns "bara" galanteributiken, arvet från sent 1800-tal. Ordet galanteri är besläktat med galant och till Hellmanska gården gick man när barnen skulle gifta sig och bygga egna bon. Här fanns det lilla extra, precis som i dag: Porslin, tvålar, speglar och andra mer eller mindre nödvändiga ting.

Samma typ av verksamhet har pågått på platsen i 128 år. Svindlande.

– Pappa och jag brukar säga det... Vi gör ju samma sak nu, som de gjorde då, säger Cecilia Ekberg.

Bakom butikens stora stenhus från 1719 finns bageriet och själva hjärtat: Caféet. Där finns innergården med det inredda växthuset, där kaminen bakom glasväggarna värmer gästerna på vintern. Miljön konkurrerar med cafékedjornas mjuka soffor. För hur poppis Hellmanska gården än är på soliga sommardagar, så är vintrarna tuffa. Att mixa luncher med fika och kaffe är trendigt och en anledning till att caféet funnits i White guide café i tre år, men det kräver hårt arbete.

Och att stoltsera med 25 procents kravmärkning kostar.

– Egentligen har vi nog 50 procent ekologiskt. Det är dyrt, men det är vår övertygelse.

Och White guide café har fångat upp just miljötänket:

– De gillar vårt återbruk, att vi hämtar kantstötta grönsaker och frukter från affären och gör något av det. De blir juice och buffén på Elverket, kontorshotellet vi också har café i, säger Cecilia.

Vi besöker White guides 9 favoriter i Sörmland

• Annas hembageri, Mariefred

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Janna Holmqvist