Det lilla samhället Brevens bruk ligger några kilometer bortom Högsjö, en bit in i Örebro län. Bruksmiljön är utmärkt med skyltar, byn är helt klart ett turistmål.
Varje midsommar samlas invånare, sommargäster och släktingar nere vid forsen vid dammluckorna, ett stenkast från brukskontoret, för att sprita blad från liljekonvaljer. Bladen, tusentals och åter tusentals som plockas av frivilliga, rivs i remsor och viks så att de bildar vackra öglor som sedan binds fast på kransstommar av trä.
Det här har man gjort sedan början av 1800-talet i Brevens bruk. Kransarna kläs med blommor och träs sedan, på midsommarafton, på den långa midsommarstången som blir ett praktfullt konstverk utöver det vanliga.
– De som varit med länge lär upp de yngre, säger Sirpa Ahonen som vant plockar upp blad efter blad och river isär, viker och räcker över till Emilia Zibkovic och Elsa Gripenstedt som knyter fast bladen med snören på kransstommen.
Det är också de som ska bära kransen på den berömda paraden på midsommarafton.
Totalt tillverkas sju kransar i olika storlekar. Ju större krans, desto större flickor som får bära dem.
Den största kransen, som ska bäras av Susanna Ewald, kommer väga mellan 65 och 70 kilo och innehåller drygt 15 000 blad.
– Vi räknar med att det tar 40 timmar att tillverka varje krans och man måste vara minst åtta personer på varje för att få flyt, säger Susanna Ewald.
Hon lägger fyra timmar efter jobbet på knåp och brukar vara hemma vid 22-tiden varje kväll under midsommarveckan.
– Den här midsommarstången blir helt unik och finns inte någon annanstans, såvitt jag vet, säger Susanna Ewald.
– Det är ett kul jobb numera, förr satt alla hemma hos sig själva, det blir trevligare när alla är ihop, säger Sirpa Ahonen som också tillägger att man får rejält ont i fingrarna efter några kvällars knåpande med liljekonvaljerna.
– Det svåraste är att binda bladen, men det får tjejerna som bär kransen i paraden göra, säger Sirpa Ahonen.
Mot kvällningen sitter och står ett 20-tal personer i den ljumma luften nere vid forsen i Brevens bruk. Stämningen är god och efter en stund dyker grillmästaren upp för att bjuda på korv och hamburgare.
Midsommarknåpet i Brevens bruk är helt klart ett sätt att mötas över generationsgränserna.