Huset har benämningen Nybergs grindstuga i alla gamla skrifter och dokument. Det ligger i början av allén vid Brevens bruk, som är en av de längsta i Sverige. Huset uppfördes under brukets blomstringstid som boställe åt fyra arbetarfamiljer. Varje lägenhet bestod av ett rum och kök.
– Då gick oxkärror med tackjärn fram och tillbaka genom allén. Sedan anlades en smalspårig järnväg ett stycke bakom Grindstugan, berättar Mattias Hillbom, som forskat på Brevens bruk och gårdarna och torpen runt omkring.
Huset tog två år att uppföra, men det stod till en början obebott. Den förste som flyttade in var en änkling som hette Erik Carlsson, men med tiden kom fler arbetare med familjer och flyttade in.
– I början av 1900-talet beboddes huset huvudsakligen av hyttarbetare, sågverksarbetare och skogsarbetare, berättar han.
Huset, som är kulturminnesmärkt, är nu till salu.
Det har fyra rum och kök och en boyta på 120 kvadratmeter.
– Det är ju ett speciellt hus, och intresset är högre än vi förväntat oss, säger Martina Skårud från Svensk Fastighetsförmedling i Örebro, som säljer huset.
Det är utrustat för permanentboende och har modern standard i kök och badrum, men man har behållit den lantliga stilen som ger huset karaktär.
– Det har gamla trägolv och trätak, och också gamla rörspisar, som kallas för fattigmanskakelugnar, berättar hon.
På bottenvåningen finns golv med breda så kallade Hälsingetiljor. Huset har också hallar med kalkstensgolv som är bevarat sedan långt tillbaka.
– Men jag är inte säker på att det är från när huset byggdes, säger hon.
I trappan upp till övervåningen finns ett handsmidet järnräcke.
Grindstugan har en 2 000 kvadratmeter stor tomt, med fruktträd, bärbuskar och trädgårdsland. På tomten finns också ett uthus, en jordkällare och ett vinterbonat gästrum eller hobbyrum.
På lördag hålls flera visningar av huset.
– Det kommer folk från olika ställen i landet. Men vi får ju inte samla så många samtidigt, så vi har fått dela upp på flera visningar. Vi gör allt vad vi kan för att underlätta så att ingen råkar illa ut, säger Martina Skårud.
Att det är ett så ovanligt hus har gjort att det varit svårt att sätta ett pris på det.
– Det som är speciellt med huset är att det erbjuder det bästa av två världar – det nya och fräscha, men med den lantliga själen kvar i huset, säger hon.