Blickfång överallt i Decembersalong

Den som inte har något emot att bli uttittad har all anledning att besöka årets Decembersalong i Katrineholm. Det har alla andra också, för här finns något för var och en. Och i morgon, när utställningen öppnar, får en av konstnärerna ett fint stipendium.

30 november 2018 18:00

I morgon lördag, den 1 december, är det dags för vernissage för Decembersalong 2018 i konsthallen i Kulturhuset Ängeln, Katrineholm. Av 127 konstnärer som ansökt med 509 verk valde juryn ut 107 verk av 55 konstnärer från Södermanland med grannlän.

– Ungefär hälften av konstnärerna har varit med förut, säger Birgitta Lindeberg, sekreterare i konstföreningen.

Tidsandan speglas i utställningen, tycker Sofia Lycke som är konstansvarig i kommunen.

– Det märks att världen är orolig.

Maud Jonsson, Valla, deltar i utställningen med en fågel i raku, "Ensam kvar i sönderbränd skog", som förstås för tankarna till sommarens torka och bränder. Kjell-Åke Olsson, Stjärnhov, deltar med målningarna "Caravan" och "Familjen" som kan tolkas som ett annalkande krig där människorna är små och sårbara.

Samtidigt finns i Decembersalong både ljus och skratt. Västeråsbon Karin Olofssons tre små kärleksfullt broderade gubbar, Peder, Göran och Kjell-Åke, är roliga och Nyköpingsbon Anne Friis oljemålningar med människor på en strand är ett blickfång.

På övre våningen i konsthallen får betraktaren finna sig i att bli uttittad – på ett högst uthärdligt sätt. Där finns en rad porträtt och alla djur och människor i bilderna tittar tillbaka. Stor nyfikenhet väcker Mellösabon Karin Nilssons "Den gömda" i tovad ull, med alldeles levande ögon som tittar fram under en huva och en halsduk.

Den som tycker att alla blickar bränner kan vända sig om och möta katrineholmaren Clara Dackenbergs bedårande träskulpturer med namn som "Rosa tänkare" och "Svårmodig figur med flaska" samt "Krulliga Krokhuset med växthäng" som är en stickad skulptur av Vivianne Edorson, Oxelösund.

Med i utställningen finns även två verk av Ylva Skoglund, Hälleforsnäs; en färgstark gamfågel i plexiglas och en akrylmålning på plexiglas, också med fågelmotiv. Ylva Skoglund får i samband med att Decembersalong invigs i dag motta Västra Södermanlands konstförenings konststipendium på 20000 kronor.

Decembersalong

Katrineholms kommun arrangerar Decembersalong i samarbete med Västra Södermanlands konstförening. Juryn har bestått av konstnären Emma Jönsson och curatorn Linda Wallenberg. Utställningen pågår till 26 januari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Wising