På Näsby gård i Blacksta utanför Flen växer 600 rabarberplantor av olika sorter. Odlare är Bo Flodin som säljer rabarbern dels till restauranger och konferensanläggningar, dels till Monika Naess som kokar marmelad för försäljning.
– Affärerna köper inte in svensk rabarber. De har sålt holländsk för halva priset i en månad. Jag har försökt att sälja in till butikerna men det har inte gått, säger Bo Flodin.
Desto större anledning att anordna en festival där den sörmländska rabarbern står i centrum tycker arrangörerna av rabarberfestivalen. Det är nu för sjunde gången som Sörmlands Rabarberfestival hålls. Frågan är vad som är så speciellt med primören.
– Finns det något härligare än rabarber? Rabarbern förknippas med farmor, mormor och rabarberkräm där mjölken skär sig. Rabarbern kan användas till så mycket. Den är tacksam att jobba med för den gifter sig med många smaker, säger Monika Naess, professionell syltkokare.
Som vanligt går startskottet för festivalen på lördag med Bondens egen marknad på Rådhustorget i Mariefred. Vad som säljs på marknaden? Rabarber i alla dess former så klart. Från plantor till förädlat i olika matprodukter.
Samma dag öppnar Ändebols gård, två mil utanför Katrineholm, upp för säsongen. Kaféet är öppet och har rabarbertema, kocken Jonas Hammar lagar munsbitar av gårdens produkter och i gårdsbutiken säljs bland annat rabarber- och lammkorv som Kerstin Dumky har gjort.
På lördagen hålls också matvandring på Rocklösa gård utanför Stjärnhov. Man får följa med på matvandring i naturen och efter hand dukas bord med sörmländska delikatesser upp.
På söndagen håller Monika Naess kurs i hur man gör marmelad, chutney och kompott på rabarber. Det finns platser kvar på kursen som hålls i Blacksta.
Under veckan fortsätter festivalen med bland annat rabarbermarknad på Stora torget i Nyköping på fredag den 23 maj. På söndag den 25 maj avslutas festivalen med rabarberpajtävling på Hotell Malmköping i Malmköping. Då utses också "Årets rabarberpersonlighet".
Under veckan deltar också restauranger, gårdsbutiker och bagerier i rabarberfestivalen och serverar rabarber i olika former. Dessutom visas rabarberodlingar på olika gårdar och på Värskäls gård utanför Flen kan man äta rabarbermiddag komponerad av Jonas Hammar.