Paret Håkan och Doris Palm gifte sig 1984 och var hemmahörande i Vikingstad utanför Linköping. Då arbetade Håkan som flygplanselektriker och Doris i receptionen inom landstinget.
Håkan berättar att hans pappa och farbror tidigare hade varit aktiva inom hantverk och trä, vilket gjorde det naturligt för honom att komma in på samma spår. Håkan byggde då sin egen svarv och limmade ihop träbitar för att sedan börja svarva, något som var startskottet på hans nya karriär.
– Människan vet inte vad den är bra på, förrän när man kommer i kontakt med det. Då tänds en gnista och man vet att det är det man ska hålla på med. Precis så var det för mig när jag kom i kontakt med svarvningen och hantverken, säger Håkan Palm.
I slutet av 80-talet beslutade paret om att starta företaget HP Svarvkonst och avsluta sina tidigare yrken. De reste runt på olika mässor, där responsen var otrolig från alla håll. Paret beslöt sig för att hitta en tomt som innehöll både bostadshus och lokal till företaget. Efter mycket letande från Laholm i söder till Malung i norr, ramlade paret över en liten annons i Dagens Nyheter om en hustomt med boningshus och lokal i Björkvik.
– Jag tog fram kartan för att se vart Björkvik låg. Då förstod jag direkt att det var rätt plats för oss. Vi skulle kunna få dit folket, istället för att behöva åka runt på mässor, säger Håkan Palm.
Hösten 1989 flyttade paret, tillsammans med sina fyra barn, till huset i Björkvik. Sommaren, ett år senare, öppnade paret sin verksamhet på gården.
1991 blev företagen HP svarvkonst inbjudna till Älvsjömässan i Stockholm, vilket var väldigt stort för paret. Där samlades många företagare och hantverkare från hela Sverige, vilket gjorde att paret kände pressen att sticka ut och bli ihågkomna. Då svarvade Håkan varsin trähatt till dem båda, samt en träslips som de bar under mässan.
Detta gjorde att verksamheten rullade på och året efter var det återigen dags för mässa. Håkan svarvade en domarklubba på 15 kilo, som skulle komma att bli en attraktion under mässan. Besökarna fick då gissa vikten, vilket slutade med att paret fick in 700 gissningar. Det var startskottet för arrangerade bussresor för turister som ville se hantverket med egna ögon.
– Det var ett väldigt bra och smart sätt att marknadsföra sig på, säger Håkan Palm.
Under mässan var det många som fick upp ögonen för den stora klubban. Håkan fick ett bud om att sälja klubban för 80 000 kronor. Men när han hörde spekulationerna om Guinness rekordbok, ville han inte sälja sitt hantverk.
De vägde klubban och skickade in alla uppgifter till rekordboken, sen tänkte de inte mycket mer på det. Lagom till Håkans födelsedag kom barnen med en födelsedagspresent. I upplagan från 1993 fanns en bild på Håkan och Doris Palm från Björkvik och deras rekordstora domarklubba.
– Vi visste ju ingenting och blev väldigt överraskade av att vi fanns med i rekordboken, säger Doris Palm.
Efter medverkande i rekordboken började flera olika medier att höra av sig till paret för att få ett flertal intervjuer. Allt detta har paret väl bevarat, fint och prydligt i olika pärmar.
Under 1994 gick räntan upp och flera bussresor ställdes in. Vid en intervju fick Håkan frågan om vilka tokigheter som skulle komma härnäst.
– Jag drog därför till med att jag skulle göra en träslips på över tre meter. Vilket reportern gick igång på och sa att han skulle komma tillbaka om jag gjorde det. Jag kände därför att jag skulle hålla det jag hade sagt, så det var bara att tillverka.
Även det hantverket hamnade i Guinness rekordbok 1996. Håkan nöjde sig inte där, utan skapade tre andra hantverk som också hamnade i rekordboken år 1999. Det gjorde att bussresorna fortsatte och flera besökare kom till Björkvik.
Av hälsoskäl fick paret besluta att lägga ner företaget 2001, då svarvningen hade tagit hårt på Håkans kropp. Istället valde Doris att tillsammans med en väninna starta företaget, DP Flyttstäd. Håkan började arbeta som vikarierande slöjdlärare under några år, innan han hakade på Doris och började arbeta på flyttstädet. Under åren tog även företaget på sig att städa ur dödsbon. Det har resulterat i att paret har väldigt mycket saker samlat i huset.
Idag är Doris och Håkan fyllda 74. Städföretaget har fortfarande en trogen kund kvar, där Doris någon gång i veckan städar på ett kontor. Nu har paret börjat tänka på framtiden och går i tankarna om att de inte kommer kunna bo kvar i huset i all evighet. Deras plan och förhoppning är att öppna en loppis i den gamla butiken på tomten. De funderar även på var de ska göra av alla dessa världsrekord.
Om ni får se tillbaka på alla år, hur har de påverkat er?
– Vi har vuxit enormt mycket som människor, man undrar var man hade varit om man stannat kvar som flygplanselektriker, säger Håkan Palm.
– Vi har haft väldigt roligt och vi har även lärt oss mycket. Bland annat om hur man driver ett företag och hur man lockar till sig folk, säger Doris Palm.