Sjunde som har fått felaktig diagnos

Hillevi Fridlund är den sjunde patienten som har fått en felaktig demensdiagnos av samma läkare. En läkare som sedan flera år inte arbetar på Kullbergska längre.

Björkvik2013-12-11 05:00

Katrineholms-Kuriren har tidigare skrivit om två kvinnor som fick en alzheimersdiagnos, som efter flera års tung medicinering blev friskförklarade. Monica Holm i Vingåkers kommun levde i fem år i den tunga tron att hon hade alzheimers.

När hon får höra om Hillevi Fridlund och att ytterligare en feldiagnos nu avslöjats blir hon alldeles tagen. Hon berättar att hon själv inte fått något som helst stöd från landstinget.

— När man får en diagnos ska man ha stödhjälp. Men framför allt borde man ha stödhjälp när man blir av med diagnosen.

För Monica Holm kommer livet aldrig att bli detsamma efter den felaktiga diagnosen och hotet av att dö en för tidig död. Men en upprättelse gentemot landstinget kommer hon att kämpa vidare för.

Krav på skadestånd har hon, och efter ytterligare ett överklagande kommer det att bli ett avgörande i något som kan jämföras med en civil rättegång.

Från vårdens sida gjordes ingen lex Maria–anmälan. När sex patienter som felaktigt diagnostiserats med demenssjukdom hade upptäckts av en utredning, fann ansvariga att de kriterier som krävs för en lex Maria inte "har uppfyllts".

"Vi gick igenom handlingarna ordentligt och det har inte gjorts någon felbehandling", slog cheföverläkaren fast.

Frågan är om det behövs en ytterligare genomgång av handlingarna "ordentligt" nu när ytterligare ett fall har upptäckts. Och det långt efter genomgången.

Svante Nyberg är tillförordnad chef vid medicinkliniken Kullbergska. Han framhåller i en kommentar:

— Jag är inte medveten om något aktuellt patientärende. Om det finns någon patient som vill diskutera eller anmärka på diagnostik, vård eller behandling finns flera möjligheter att göra detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om