— Har du kaffet klart? undrar Björkviksbon Hasse Claesson.
Räddningsledare Göran Nilsson på Västra Sörmlands räddningstjänst i Björkvik kollar bryggaren, bjuder in sin gäst i personalrummet på brandstationen och häller upp en kopp java.
I Björkvik finns både en deltidsbrandkår och en frivilligkår som en trygghet för medborgarna. Men med stora avstånd som det kan vara på landet är det viktigt att var och en ser om sitt hus säkerhetsmässigt.
— Det är vårt uppdrag, att tala om för medborgarna hur viktigt det är att kolla självskyddet, säger Göran Nilsson.
Frivilligkåren jobbar, som kkuriren har berättat tidigare, på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, med att informera om just vikten av att ha ett säkert hem med bland annat fungerande brandvarnare. Denna kampanj fortsätter även 2014.
— Vi ser att den ger resultat.
Den 1 oktober är det kampanjdag för en annan satsning, kallad Peppar, peppar. MSB står bakom även den kampanjen, som riktar in sig på samhällets seniorer. Syftet är att lyfta fram de risker som finns i vardagen och förebygga olyckor.
Kampanjen är bra, tycker Göran Nilsson som berättar att minst fem äldre personer dör dagligen av skador, ofta orsakade av fallolyckor.
Detta pratas det väldigt lite om, samtidigt som de betydligt färre drunkningsolyckorna får mycket uppmärksamhet. Vid sidan av det mänskliga lidandet är fallolyckorna förenade med stora kostnader. Enligt MSB kostar fallolyckor, i alla åldrar, samhället 24 miljarder kronor årligen.
Hasse Claesson dricker sitt kaffe och säger att det är viktigt att seniorers säkerhet lyfts fram.
— Jag tror att vi är en bra målgrupp. Det är vi som bland annat har dåligt minne.