Nu är jordgubbarna störst, flest och bäst

Den kalla våren gjorde att jordgubbssäsongen blev sen i år. När den tropiska värmen sedan kom mognade alla bär på en gång, och gjorde att de just nu är perfekta att plocka.

Björkvik2015-07-14 09:33

– Jordgubbssäsongen i år har varit ganska snäll. Våren var kall, vilket gör att plantorna hinner med. De suger då upp all näring som behövs samtidigt som rötterna växer lika mycket neråt som plantan växer uppåt, och det är väldigt bra. En kall vår och mycket sol brukar innebära söta bär, säger Fredrik Hermelin, som driver självplock av jordgubbar på sin gård Mariebergs säteri i Björkvik.

– Tyvärr gjorde den kalla våren också att jordgubbssäsongen blev lite sen, och att vi inte kunde få ut några jordgubbar till midsommar, då efterfrågan är som störst. Förra året var det en invasion av kunder dagen innan midsommarafton. Vi öppnade klockan nio på morgonen som vanligt och fem minuter senare var det helt fullt på parkeringen, och det var helt renplockat när dagen var slut. Men i år vågade jag inte öppna innan midsommarafton, för jag vill inte lura hit folk om jag inte är säker på att det finns gott om jordgubbar, säger Fredrik Hermelin.

Värmevågen som kom för några veckor sedan gjorde att alla bären mognade på en gång, så han tror inte att säsongen slutar senare än vanligt bara för att den började sent.

– Jag tror vi är ikapp nu igen med jordgubbssäsongen. Naturen har ju en underbar förmåga att justera obalanser. Det är otroligt med bär hos oss just nu – många, stora och smakrika. Och det viktigaste för oss är just att de smakar väldigt gott, säger Fredrik Hermelin.

– Vi har åtta olika sorters jordgubbar på gården, utspridda på åtta hektar. Det motsvarar ungefär fem mil med jordgubbar om du skulle du lägga alla rader jordgubbsplantor efter varandra. Det är en ganska lång dagspromenad, säger Fredrik Hermelin.

Utspridda bland de många raderna jordgubbsplantor sitter människor utspridda för att plocka de röda bären. Många av dem är i sällskap av barn.

– Det är roligt för barnen att kunna äta jordgubbar rakt av busken. Vi kommer hit varje år med barn och barnbarn, säger Bosse Jerneke från Stockholm, som är där och plockar med sin dotter och hennes familj.

– Vi har plockat här varje år de senaste fem åren, det är ett sommar-måste. Då kan man plocka ut sina favoriter, vi gillar de söta jordgubbarna mest. Det är en sådan mysig utomhusaktivitet, där vi först äter en massa bär här, fikar, och så åker vi hem och gör en god efterätt på det vi plockat. Idag tror jag det blir jordgubbar med glass och chokladsås, säger Malin Thunberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om