Kyrkoherden bemöter kritiken: "Det finns människor som på olika vis vill hämnas"

I KK:s granskning av församlingens ekonomi och ledarskap framträder skarp kritik mot kyrkoherden Hans-Göran Ericsson. Han tror själv att tidningens källor drivs av hämndlystnad.

Björkvik2013-12-03 05:00

I artikeln här ovan berättar Jan-Erik Carlsson, tidigare vice ordförande i kyrkorådet och kyrkvärd, hur han känt sig utfryst efter att ha kritiserat hur arbetet gått till i ledningen av församlingen. Han uppger att han blev sjuk efter att ha känt sig illa behandlad.

Hur ser du på det?

— Det är ganska ruskigt egentligen. Men så är det inte. Vad det egentligen handlar om är att en av nomineringsgrupperna mer eller mindre kastade ut en ledamot. Det tyckte inte vi om. Vederbörande skrev ett brev och frågade varför de gjorde så. Det var hot från nomineringsgruppen.

Hans-Göran Ericsson sitter i församlingens ledningsgrupp tillsammans med kyrkorådets ordförande Ulf Österlund och kyrkofullmäktiges ordförande Gunnel Wickbom. Kritikerna menar att det är i denna grupp den reella makten över församlingen finns, inte i kyrkorådet.

Från ledningsgruppen kommer det förslag till beslut i nästan varje kyrkorådsprotokoll, men någon formell makt har inte gruppen. Hur går det ihop?

— Ledningsgruppen träffas sporadiskt, till revision, budgetäskanden. Gunnel Wickbom och Ulf Österlund träffas och ber mig skriva ut föredragslistan. Då har det vid vissa tillfällen kommit upp att de föreslagit föredragslistan. Då blir det kanske lite konstigt skrivet. Det är inte meningen att det ska vara så.

Kritiker säger att du toppstyr församlingen, att ingen vågar fatta beslut utan att du godkänt dem. Kyrkorådet hänvisar till dig även i enkla frågor, trots att kyrkorådet är din styrelse.

— Visst är det så, men jag vet inte vad du är ute efter.

Toppstyr du församlingen?

— Det får du fråga fullmäktige om.

2009 gick du ner i tjänst för att ta fram en vård- och underhållsplan för kyrkan. Sedan har du fortsatt med att, i stället för en del administrationsarbete, leda renoveringarna av sockenstugan och skjutshuset. I år ledde du arbetet med en handikappramp och att bygga en mur. Gick du gått ner i lön också?

— Jag behöll samma lön. Sommartid har jag till och med gått ut och klippt gräset. Jag har varit vaktmästare sommartid. Det har varit ett sätt för oss att spara pengar. Jag har kört gräsklippare, rensat ogräs, planterat blommor vid gravarna. Det handlar om välvilja från min sida, om att vara hygglig.

Kyrkoherden menar att kritikerna mot församlingens ledarskap är missnöjda med sockenstugans renovering. Deras kontakter med tidningen betraktar han som ett slags hämnd för det påkostade arbetet med sockenstugan.

— Vi vet människor som är väldigt missnöjda med sockenstugan, som tycker att det är förfärligt att vi har ställt till den som vi har gjort.

På vilket sätt är de missnöjda?

— Ja, de tycker att det är förfärligt att vi har förstört den. Det finns människor som på olika vis vill hämnas. Man använder Kuriren som ett vapen.

Hans-Göran Ericsson säger att när KK nu skriver om omständigheterna kring ekonomin är i alla fall några människor i Björkvik nöjda.

— Jag tycker bara att det är väldigt tråkigt med det arbete som jag lagt ned, som kyrkorådet lagt ned, som ideellt arbetande lagt ned, att de här människorna har borrat hål i huvudet på er och fått er att skriva riktigt mycket skit. Jag tycker att det är väldigt snaskigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om