Djupviksbon Joakim sjunger på elitnivå i Radiokören

Joakim Schusters gula trähus i Djupvik ligger på en höjd och blickar ut över åkrar, skog och sjön Näsnaren. Härifrån pendlar han på halvtid till Stockholm där han sjunger i Radiokören som uppträder i hela världen. Men resan dit har inte alltid varit rak.

Joakim Schuster hittade den högt belägna gården i Djupvik 2018 och flyttade in året efter. "Jag kastade mig ut och provade och jag är glad över att jag vågade det", säger han.

Joakim Schuster hittade den högt belägna gården i Djupvik 2018 och flyttade in året efter. "Jag kastade mig ut och provade och jag är glad över att jag vågade det", säger han.

Foto: Anton Swärdhagen

Björkvik2023-09-01 04:46

I Djupvik får Joakim Schuster, 48, det bästa av två världar – naturen och stillheten på landet, samtidigt som han spenderar några dagar i veckan i huvudstaden för repa och uppträda med Radiokören, där han sjunger andra basstämman. Men vi tar det från början.

Joakim växte upp i Tullinge, vilket ligger söder om Stockholm längs pendeltågslinjen. Musik och kultur var alltid närvarande under uppväxten. Hans pappa, som jobbade som ljussättare på Dramaten, är tillsammans med en musiker och hennes son David gick Adolf Fredriks musikklasser. När familjen flyttade innanför tullarna i Stockholm provsjöng även Joakim (med Evert Taubes "Änglamarken") och kom in. Han började också i sin första kör – skolans gosskör.

– Jag fick några solon i gosskören men det var aldrig självklart att jag skulle syssla med musik sen. Jag kände inte då att det skulle vara min starkare sida, minns han.

Men intresset höll ändå i sig och efter grundskolan blev det Södra Latin på Södermalm, där han kom in med solosång som huvudinstrument. Efter gymnasiet sjöng han vidare, efter ett kort uppehåll för att göra lumpen, på Birkagårdens folkhögskola och sedan Kungliga musikhögskolan, KMH.

– Jag hade ingen direkt plan men jag tyckte att sång var kul, säger han och får det att låta härligt okomplicerat.

undefined
Joakim Schusters plats i Radiokören är inte skriven i sten: "Vi provsjunger med jämna mellanrum för att se om man fortfarande håller måttet, men nu har jag ett treårskontrakt i alla fall", säger han.

Han var tillräckligt intresserad för att söka till anrika Royal academy of music i London. Efter två försök kom han in på operalinjen och flyttade dit. Jag tänker att han borde vara expert på att läsa noter vid det här laget.

– Jag är inte så snabb med notläsningen, faktiskt, det har jag aldrig varit. Istället använder jag gehöret mycket. I Radiokören är det snabb arbetstakt, så jag brukar preparera noterna innan varje produktionsstart och är även noggrann med att förbereda röst och repertoar i ett övningsrum före varje repetition.

Under resans gång har han också hunnit vara körsångare i en del spännande projekt.

– Jag fick vara med i Kristina från Duvemåla och sedan i Chess. När Helen Sjöholm sjöng ”Du måste finnas” stod jag alltid i kulissen och försökte förstå mig på hennes fina röstbehandling och uttryck.

undefined
Joakim Schuster är van vid att fotas. "På 90-talet gjorde jag en reklamkampanj för Volvo V70 som de marknadsförde hårt. Jag var student och det var bra betalt. Sen slutade min modellkarriär", säger han och skrattar.

Första gången Joakim Schuster antogs till radiokören var 2009. Han var med till 2016, då han bytte livet som sångare till att bli kommunalt anställd.

– Jag ville ha ett vuxet heltidsjobb och sjunga mer på kul. Arkitektur och byggnadsvård har också alltid varit ett stort intresse, så det kändes helt rätt att gå i den riktningen, säger han.

Han hade då utbildat om sig till bygglovshandläggare och längtade efter den svenska landsbygden, med sina röda stugor med vita knutar. Hans pappas tjej har haft ett lantställe i Björkvik sedan 60-talet, så den delen av Sörmland var redan bekant. Han bodde ett tag i Vingåker innan det nuvarande huset i Djupvik dök upp.

– Jag flyttade in i april 2019 och ville en massa saker. Jag kastade mig ut och provade och jag är glad över att jag vågade det.

På gården har han byggt stabila pallkragar till sina odlingar och inomhus har han tapetserad om i tidstypisk stil, samt inrett alla rum med äldre möbler i fint skick från loppisar och auktioner i närheten.

undefined
Utsikten från Joakim Schusters gård i Djupvik sträcker sig mot Näsnaren och skogarna. Här hittade han hem efter många år i Stockholm.

Nu är han tillbaka i Radiokören och i våras slutade han på sin tjänst som bygglovshandläggare för Katrineholms kommun. Han klarar sig på den halvtidslön han får från kören, tillsammans med lite frilansjobb som sångare.

– Att sjunga med Radiokören är roligt för att det är på en så hög nivå, man får ta sitt sjungande så långt som det går. Sen är det en väldig variation på det man får göra.

Vi pratar också om de rapporter från runt om i landet där körer berättar om svårigheten i att locka manliga sångare.

– Det behövs fler killar i körvärlden. Idag kanske många unga upplever att körsång inte är så coolt. Men körsången ger faktiskt väldigt fina upplevelser och många möjligheter till att träffa nya människor, säger han och ler.

Radiokören

Radiokören bildades 1925 av medlemmar ur S:t Eriks katolska kyrkokör.

Kören har omkring 30 medlemmar och uppträder både på egen hand och tillsammans med Sveriges radios symfoniorkesterer, ofta i Berwaldhallen i Stockholm, som är Sveriges radios konserthus.

De chefsdirigenter som innehaft rollen längst är Eric Ericson som ledde kören 1952-82 och Peter Dijkstra 2007-2018. Nuvarande chefsdirigent, den tionde i ordningen, är Kaspars Putniņš från Lettland.

Källa: Radiokören

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!