Högtryck i ulligaste barnkammaren

Fårstallet på Ängby gård förvandlas under vårdagar till en stor bb-avdelning. De flesta av gårdens 160 tackor lammar mellan mars och maj.

Elin, Signe och Torbjörn Vallén i fårstallet på Ängby.

Elin, Signe och Torbjörn Vallén i fårstallet på Ängby.

Foto: Carina Ekdahl

Björkvik2020-04-11 11:02

Fårstallet på Ängby gård är en enda stor barnkammare under våren. Överallt är det lamm. Lamm som sover, busar och diar. Tackorna kallar på sina små genom att bräka.

– De låter inte någon annans lamm dia. Tackan puffar bort lamm som inte är hennes, säger Torbjörn Vallén.

Han driver Ängby gård tillsammans med sin fru Elin, och sina föräldrar, Monika och Kjell Wallén. Förutom lantbruk består verksamheten av gårdsbutik och kafé.

– Vi har lite självbetjäning i gårdsbutiken, men annars har vi stängt för besökare på grund av corona, säger Torbjörn Vallén.

Förutom får finns det kvigor, höns, alpackor, hästar och, under sommaren, grisar på gården. Får skaffades till gården för att Monika Wallén ville ha ull, i dag är de en betydande del av verksamheten.

– Marken är inte idealisk för spannmålsodling, och blir för lerig när nötkreatur trampar omkring i den. Får passar bra här.

Tanken är att de ska bli fler, runt 200 får är vad gården klarar av att försörja. Fåruppfödningen ger kött, skinn och ull. 

– Får är roliga att pyssla med. De är sociala och lagom stora.

Sedan början av mars har familjerna fullt upp med att ha koll, och ibland agera barnmorskor i fårstallet. 

– I regel sköter tackorna det själva, men i år har lammen varit ovanligt stora. Då kan de behöva hjälp att komma ut. Det är mest jag och mamma som tar hand om det, säger Torbjörn Vallén.

I höst väntar en ny, kortare, lamningsperiod för tackorna som inte fick lamm under våren.

Karta: Ängby Gårdsbutik och Café
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!