Strax söder om Glindran utanför Björkvik – precis intill vägen och med utsikt över fälten – ligger ett nära 450 år gammalt torp.
På 1600-talet var det bostad åt en kaplan. Sedan dess har delar av torpet renoverats, och i helgen var det dags för taket att få en ansiktslyftning.
Sörmlands museum arrangerade då tillsammans med länsstyrelsen en kurs i att lägga torvtak. Det tidigare taket hade legat i 35 år och behövde bytas. Men normalt sett håller ett torvtak i 50 år. Ibland uppemot 100 år.
– Det gamla taket hade tjärpapp och platonmatta under torven, förklarar Anton E Blomgren, byggnadsantikvarie på Sörmlands museum.
Men det nya taket får inga sådana moderniteter. I stället blir underlaget näver.
– Nävern ser till att taket håller tätt. Torven håller sedan nävern på plats och skyddar den från solljuset och från att blåsa bort, säger kursledaren och timmermannen Thomas Hagaeus.
Någon spik används inte, förutom för att fästa de takkrokar som håller mullåsen på plats. Alltså den planka som sitter i nederkant på taket för att inte nävern och torven ska halka ner.
En av kursdeltagarna är Christina Olander från Stockholm. Hon går kursen inför att hon ska bygga ett skjul med torvtak.
– Många hus som byggs i dag läcker och innehåller giftiga kemikalier. Det är fascinerande att de äldsta trähusen stått i 900 år. Det visar att det funkar att bygga med naturliga material, säger hon.