Badtunnan blev strömförande – Jula bröt mot lagen

När paret Ekbäck i Björkvik skulle bada i sin nya badtunna var vattnet plötsligt strömförande. Men att få en ny, felfri pool av varuhuset Jula visade sig vara lättare sagt än gjort. "Jula beter sig som rövhattar", säger Joakim Ekbäck.

Isabelle och Joakim Ekbäck har efter många om och men fått ett nytt bad. De hoppas att det nya badet ska fungera bättre och tänker testa varje gång de ska bada.

Isabelle och Joakim Ekbäck har efter många om och men fått ett nytt bad. De hoppas att det nya badet ska fungera bättre och tänker testa varje gång de ska bada.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Björkvik2024-05-29 16:45

Nyheten i korthet

  • Ett par i Björkvik köpte en uppblåsbar pool från Jula som visade sig vara strömförande. Att få en ny pool eller ersättning var dock svårt.
  • Jula hänvisade kunden till tillverkaren, vilket bryter mot konsumentköplagen, som säger att kunden ska vända sig till företaget de köpt varan av.
  • Efter att kunden anmälde Jula till Allmänna reklamationsnämnden (Arn) bad företaget om ursäkt och gav kunden ett nytt bad.

Förra sommaren köpte paret Joakim och Isabelle Ekbäck en uppblåsbar pool hos Jula i Norrköping. 

– Så en dag i oktober skulle vi bada. Men först tänkte jag ta upp skräp, några löv som fallit i. Jag tog upp skräpet med håven och satte sedan ner handen för att ta upp skräp längre ned. Det kittlade till i handen, och jag tänkte vad är detta? Jag satte ned handen i vattnet igen och fick en kraftigare stöt, som när man kommer åt ett kostängsel, berättar Joakim Ekbäck. 

Han slog av badets motor på jordfelsbrytaren, men vattnet var fortfarande strömförande. 

– Det smet alltså förbi jordfelsbrytaren och den hade inte heller löst ut som den skulle ha gjort. 

Men att få en ny, ofarlig pool, eller ersättning, var inte så lätt. 

Joakim Ekbäck hörde av sig till Julas kundservice, som sa att han fick kontakta tillverkaren. Han hänvisades först till Bestways, som också tillverkar poolbad, men som inte tillverkat Joakims bad. Efter flera mejlväxlingar fick han kontaktuppgifter till tillverkaren Jilong, ett kinesiskt företag med kontor i Trelleborg. 

Jilong lovade den 30 oktober i fjol att skicka en ny pump. I början av maj hade den inte kommit. När Joakim Ekbäck stötte på Jilong svarade de att pumpen rest från kinesisk hamn 28 mars med fartyget Mette och skulle ankomma svensk hamn 20 maj. 

Vid det laget hade Joakim Ekbäck tröttnat och efter tips från en kompis anmälde han Jula till Allmänna reklamationsnämnden, Arn. Hans anmälan kom fram 8 maj. Den 15 maj hörde Jula, som blivit kontaktade av Arn, av sig och bad om ursäkt för felaktig information från kundservice. Joakim Ekbäck fick ett returunderlag och kunde byta det strömförande badet mot ett nytt. 

Joakim Ekbäck svarade att han även i varuhuset i Nyköping hört poolkunder bli hänvisade till tillverkaren. Julas "After sales service" skrev: 

"Jag ska be vår varuhus-support att titta över vilka instruktioner som finns ute. Självklart så kan vi aldrig frånsäga oss reklamationsansvaret". 

Men om någon översyn av instruktionerna gjorts är oklart. När tidningen, för att kontrollera vilket svar kunderna får, ringer till Jula den 28 maj och klagar på strömförande vatten i ett likadant bad, får också vi information om att vi måste vända oss till tillverkaren. "De har sin egen support, så börja där", säger kundtjänstmedarbetaren till tidningen.

Helt fel, säger konsumentköplagen. 

– Det spelar ingen roll vad det är du köper. Du har tre års reklamationsrätt enligt konsumentköplagen. Blir det fel på varan under de tre åren, då ska du kontakta företaget du har avtal med. Du ska inte kontakta tillverkaren eller en serviceverkstad, säger Daniel Bernspång, vägledare på Konsumentverket. 

Han fortsätter: 

– Har du köpt av ett företag i Sverige är det företaget som ansvarar för din reklamation. Företag och handlare bör ha koll på vad lagen säger. De ska veta vad som gäller. 

Sedan Jula reagerade efter Arn-anmälan har paret i Björkvik fått ett nytt bad. De har valt samma modell igen, eftersom det var svårt att hitta ett tillräckligt litet bad som passar under taket på deras altan. De hoppas att det nya badet ska fungera bättre. 

– Problemet är egentligen inte att badet var trasigt. Saker kan ju vara defekta. Det är Julas respons som är problemet, säger Isabelle Ekbäck. 

– Jula är rikstäckande, men beter sig som rövhattar, konstaterar Joakim Ekbäck. 

Tidningen har gett Jula möjlighet att bemöta anklagelserna och har haft kontakt med företagets presstjänst, men företaget har inte återkommit. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!