Instruktörerna på Björkviks ponnyridskola, klagar inte på vädret i första taget. Med kläder anpassade efter årstidernas skiftningar, håller de lektioner utomhus året runt.
– Man lär sig. Kvällarna går fort även om det är dåligt väder. Ibland måste man byta till torra kläder mellan lektionerna, säger ridskolechefen Amelie Lilja.
Ridskolan är privatägd och har drivits av paret Maria och Jörgen Falck i 15 år. Fram tills för två år sedan höll de till i ett arrenderat stall, nära Björkviks kyrkoruin. Men för att kunna utveckla verksamheten stod en egen gård högst upp på önskelistan.
– Vi har varit på jakt efter en gård i alla år. Tack vare bra kontakter blev det till slut möjligt, säger Maria Falck.
Gården ligger cirka tre kilometer väster om Björkviks skola. En ladugård har byggts om till stall med åtta boxar och paret var ivriga att komma igång med ett ridhusbygge efter flytten. Men avstyckningen via Lantmäteriet drog ut på tiden.
– Vi väntade ett år och åtta månader på avstyckningen. Dagen efter att det blev klart, skickade vi in bygglovsansökan, säger Maria Falck.
Om några veckor påbörjas markberedningen och i slutet av januari levereras stommen till ridhuset. Förhoppningen är att kunna flytta in lektionerna i februari och därmed korta den vanliga "vintervilan" som lektionsverksamheten tidigare har haft mellan jullov och sportlov. Snö, regn och stekhet sol, blir då ett minne blott.
– Det ska bli väldigt skönt, säger ridläraren Alexandra Hammarsten.
Den nya banan mäter 20 gånger 40 meter och ridhuset har utrymme för en läktare på kortsidan som byggs senare. Investeringen på drygt två miljoner görs av paret Falck. Ridskolan samarbetar med Björkviks ponnyridklubb, men får inga föreningsstöd.
– Den stora fördelen när man driver ridskola som ett företag, är att det blir mer enhetligt och långsiktigt. Man måste bara lösa saker. Det här är min barndomsdröm, säger Maria Falck.
Som komplement arbetar hon också som föreläsare inom ridskolepedagogik pch studerar pedagogik på masternivå.
Björkviks ponnyridskola har 18 hästar i verksamheten och har planer på att bygga ytterligare tio boxar. Varje vecka sker 280 uppsittningar och 100 elever står i kö för att börja.
– Målet är att nå Ridsportförbundets kvalitetsmärkning. Vi uppfyller redan kraven på utbildning, men måste ha ett ridhus, säger Maria Falck.