I februari i år avled elva personer i drunkningsolyckor i Sverige. Det är den högsta siffran för en februarimånad på hela 2000-talet, och fler än under hela 2020, enligt preliminär statistik från Svenska livräddningssällskapet.
Två av de omkomna försvann efter en fisketur på sjön Yngaren mellan Katrineholm och Nyköping den 26 februari. Männen var i 75- respektive 80-årsåldern och anmäldes saknade av en bekant. Svävare, helikopter och dykare kallades dit och på kvällen uppgav räddningstjänsten att två män plockats upp från vattnet, i närheten av två vakar på sjön. De fördes till sjukhus där de dödförklarades.
Männen på Yngaren är typiska för de elva som avlidit i drunkningsolyckor i februari. Tio av dem var män över 60 år. Den elfte var också man, men där saknas uppgift om ålder. Tio av männen avled i isolyckor.
Att det skett så många isolyckor just i februari i år, kan bero på en olycksalig kombination av förhållanden, menar Svenska livräddningssällskapet, som hänvisar till uppgifter från Issäkerhetsrådet. Det kom mer regn än vanligt innan isen la sig, vilket gav högre vattenflöden och öppet vatten där det normalt brukar frysa till. Sedan kom kraftigt snöfall, som gav ett isolerande snölager ovanpå isen. Det innebar att isen inte blev särskilt tjock, trots att det var minusgrader i luften. När temperaturen sedan snabbt gick från minus till flera plusgrader, smälte snön snabbt och iskvaliteten försämrades ytterligare.
– Det skedde också under en säsong då isförhållandena brukar vara stabila, säger Mikael Olausson, områdesansvarig för vattensäkerhet och statistik på Svenska livräddningssällskapet.
Varför alla omkomna är äldre män, är däremot svårare att svara på.
– Där måste vi göra vår hemläxa och ta reda på det. Men män är generellt överrepresenterade vid olyckor. Av alla som drunknar är 80 procent män, säger Mikael Olausson.
Inte bara antalet omkomna i drunkningar har ökat, utan även antalet larm om drunkningar.
– De som är yngre kanske reder ut situationen, medan de äldre har svårare att ta sig upp ur vaken, säger Mikael Olausson.
Han säger att de som förolyckas på isen oftast är fiskare eller bara ute och promenerar.
– Skridskoåkare går också genom isen, men de är bättre förberedda. De har tränat på att ta sig upp och de har sällskap.