Dagens rätt: Närskjutet vildsvin med enbärssås

Det blev en festlig fredagslunch för de boende på Yngaregården. På menyn stod lokalt skjutet vildsvin.

Kocken Lovisa Törnvall förvandlar 4,5 kilo vildsvinsfärs till biffar på stekbordet i Yngaregårdens kök. Vildsvinet sköts under sommarens jaktarrangemang där jägare samarbetade med lantbrukare.

Kocken Lovisa Törnvall förvandlar 4,5 kilo vildsvinsfärs till biffar på stekbordet i Yngaregårdens kök. Vildsvinet sköts under sommarens jaktarrangemang där jägare samarbetade med lantbrukare.

Foto: Rebecka Jonsson

Björkvik2020-10-02 17:15

I somras gick jägare samman i arrangemanget Vildsvinsnatt för att skydda lantbrukarnas grödor. De fällda djuren donerades till äldreomsorgen och på fredagen var det dags för provsmakning på kommunens äldreboenden.

På Yngaregården i Björkvik var det kocken Lovisa Törnvall som höll i stekspaden, när 4,5 kilo vildsvinsfärs förvandlades till biffar.

– Vi serverar biffarna med enbärssås, det passar bra till vilt, och rostad potatis, säger hon, medan hon förbereder färsen.

– Färsen är smuligare och mörkare än vanligt griskött. Och den är inte lika fet.

Hon kryddar köttet och blandar det med buljongkokt hirs – och lite öl.

– Öl ger en fylligare smak. Maten behöver vara smakrik för de äldre, men den får inte vara för stark. Och de gillar sött, så i såsen har vi svartvinbärsgelé, säger Lovisa Törnvall.

Det är inte helt ovanligt att det ligger lokalt viltkött på tallrikarna inom äldreomsorgen. I vintras serverades exempelvis en älg som nobelmiddag till äldre i Valla och Sköldinge.

– Vi använder alltid svenskt kött, men när det är lokalt är det ännu roligare, säger Lovisa Törnvall.

Dags att provsteka en biff för att kontrollera kryddningen.

– Lite mer salt, och enbär, konstaterar Lovisa Törnvall.

När hon är nöjd med smaken skopar hon upp färsen med glasskopa på stekbordet. När tillräckligt många biffar för Yngaregårdens 16 boende har brynts, ska de stekas klart i ugnen.

Men nästan två tredjedelar av färsen är kvar. Så de boende på Yngaregården kan se fram emot fler festmåltider framöver.

Karta: Servicehuset Yngaregården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!