Champinjoner är ett extra ben att stå på

I 1990-talets början startade ett stödprogram för lantbrukare kallat Omställning-90. Ett av projekten var champinjonodling istället för mjölkproduktion. Rolf Wirengren hoppade på.

Björkvik2015-11-20 06:00

I början av 1990 startade Rolf Wirengren på gården Ödesäng i Björkvik champinjonodling i väldigt liten skala. Ladugården var uttjänt att använda som djurstall men den kanske skulle kunna användas till något annat. Det var heller inte intressant att bygga en ny ladugård.

Hur kom det sig att du började odla svamp?

– Jordbruket hade en nedgång då. En hel del av marken lades i träda och jag började se mig om efter något annat att använda gården till. Det skulle vara något som inte var priskänsligt och jag ville inte pendla. Det räcker med att frugan pendlar, berättar Rolf Wirengren.

Lantbruksnämnden ordnade kurser för att hjälpa till med omställning av lantbruk. Rolf var med på introduktionen till svampodlingskursen. Svampodling verkade passa bra för honom och gården.

Instruktören på kursen gav både odlingsråd och prissättningstips som underlättade i starten.

– Fördelen med champinjonproduktionen är att det inte är samma prispress som på annan produktion. Det var lite trögt i början att få ut svampen men idag går det jag odlar åt, säger Rolf Wirengren.

Var säljs dina champinjoner?

– Ett par butiker i Katrineholm och Nyköping säljer mina champinjoner. Sommartid levererar jag även till Ändebols gårds gårdsbutik.

För att leverera tar Rolf hjälp av hustrun Florence som arbetar i Katrineholm. Nyköpingskunderna servar en bekant åt Rolf. Butikerna har stående leveranser och hör bara av sig om det behövs mer eller mindre mängd.

Åtgången skiftar en del. Sista veckan i månaden går det åt mer.

– Under kantarellsäsongen, i synnerhet om den är bra, minskar åtgången med 30 procent. Då ligger produktionen nere vilket underlättar arbetet när skörden från åkrarna ska bärgas, säger Rolf Wirengren.

Från början köptes komposten förpackad och den skulle täckas med torv. Detta medförde att blomflugor kunde lägga ägg i komposten. När larverna kläcktes åt dessa upp mycelet och skörden av svamp blev liten.

– Nu använder jag ett system som kallas för fas 4. Då kommer mycelet och torven färdigt i lådor vilket gör att skörden av svamp kommer igång nästan omedelbart, berättar Rolf Wirengren.

Sjukdomar som kan drabba odlingen är andra svampar men det är inget stort problem. Ödesäng producerar omkring 6 ton per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om