Det handlar om den gamla affären, tidigare Tegnefors livs, som i flera år varit en följetong, både för ortsborna och för byggnadsnämnden. Beläget utmed väg 216 mellan Dämbolskorset på väg 52 och Björkvik, har huset tjänat som handelsbod sedan 1870-talet. Enligt Sörmlands museum fanns det även hästskjutshåll, bensinmack och busstation här förr, och fram till 1953 poststation. Den siste ägaren Nils Andersson, vars namn pryder den gulputsade fasaden, dog 2006 och de senaste åren har den gamla handelsboden förfallit, både på grund av skadegörelse och bristande underhåll.
2015 uppehöll sig ett antal EU-migranter i huset, vilket fick ortsbor att stänga till infarten med ensilagebalar. Då var många fönster ännu hela, men de senaste åren har huset utsatts för än mer skadegörelse.
Idag är i princip alla fönster sönderslagna och skräp och sly har tagit över delar av tomten. Förutom handelsboden finns två ganska stora uthuslängor i någorlunda skick och en jordkällare på tomten.
Tjänstemän från kommunens samhällsbyggnadsförvaltning har vid flera tillfällen besökt huset och kunde våren 2018 exempelvis konstatera att byggnaderna har höga kvaliteter, men att de är i sådant skick att det krävs omfattande renovering för att rädda dem.
Sörmlands museum har fått möjlighet att yttra sig om fastighetens kulturvärden, och skriver att bebyggelsen besitter stora kulturvärden, "som ännu går att rädda", men konstaterar att den främsta bristen kommer sig av att vatten läckt in genom taket.
I ett par års tid har kommunen sökt fastighetsägaren, en man bosatt i London, men bara vid något tillfälle fått kontakt via e-post. Men med hjälp av Royal Courts of Justice, brittiska domstolsverket, har kommunens beslut om föreläggande nått mannen. Han har nu åtta månader på sig att åtgärda stuprör och stuprännor, reparera yttertaket inklusive bärande underlag och sätta i hela rutor i fönstren och se till att fönstren går att stänga. Han ska också laga ytterdörrarna och snygga till tomten, genom att ta bort skräp och sly. Om inte åtgärderna utförs kan mannen åläggas att betala 150 000 kronor i vite.
– Det är antagligen billigare att laga fönstren, än att betala vitet. Kontentan är att vi vill att huset ska tas om hand, säger Martin Edgelius (M), ordförande i kommunens byggnadsnämnd, den nämnd som fattat beslutet om föreläggande.