Boendei ödehusväckte känslor

Radioprogrammet Tendens handlade nyligen om hur en grupp romer, som bodde i ett ödehus i Björkvik under vintern, väckte känslor i bygden.

Björkvik2015-04-09 14:00

Det är länge sedan någon kunde köpa mat i Nils Anderssons handelsbod i Björkvik. Huset är förfallet, rutor är inslagna, rummen fulla med skräp. Men i vintras bodde EU-migranter, romer från Bulgarien här, vuxna och flera barn.

Några kilometer därifrån, i Ericsbergs gamla skola, bor Ingeborg Hatz och hennes vuxna dotter Cora. Under vintern var de båda engagerade i de bulgariska romernas situation och berättade i radioprogrammet Tendens om vad som hände och hur reaktionerna blev i bygden. Många husägare var oroliga: betydde romernas närvaro att det skulle bli fler inbrott? Efter att romerna flyttat har någon ställt upp ensilagebalar i vägen, så att ingen kan komma in med bil på tomten.

– De flyttade in i höstas. De hade plockat svamp först och när det tog slut tiggde de i Norrköping och Nyköping. Det var två familjer egentligen, två äldre bröder, deras söner och sönernas fruar och barn, berättar Ingeborg Hatz.

Det var några andra grannar som berättade för Ingeborg Hatz att en grupp människor flyttat in i den gamla handelsboden. Hon och dottern for dit och pratade med dem och noterade att det var städat och uppsnyggat i flera rum, där det också fanns bäddar. En av männen kunde bra engelska.

Efter några dagar bakade Ingeborg Hatz en kaka och åkte tillbaka.

– De blev jätteglada. Vi pratade, de berättade hur de bott i bilar och sedan hittat huset. Jag sa till dem att egentligen får ni inte göra så här, det anses illa att flytta in i ett tomt hus. Man tar inte andras hus. Men samtidigt är den här situationen force majeure, säger hon.

Under vintern for både Ingeborg och Cora Hatz många gånger till den gamla handelsboden. De ville öka förståelsen mellan migranterna och de bofasta och konstaterar att de mycket väl förstår oron i bygden.

– Men det blir mindre farligt om man känner någon av romerna, säger de.

– Jag gav dem sopsäckar och tog med dem till Vikatippen och visade att de kunde slänga skräp där. Jag gav dem dasstunnor och en röjsåg, en kulgrill som de lagade mat på, berättar Ingeborg Hatz.

Dessutom bjöd de med romerna till gudstjänsten i Björkviks kyrka och till kyrkkaffet.

– Det var så gripande. De gav i kollekten, de satte tjugolappar bakom Jesusstatyn och de grät när de gick fram och tog nattvarden, berättar Cora Hatz.

Det är svårt att hitta någon lösning på EU-migranternas situation, tycker Ingeborg Hatz, men hon föreslår att kommunpolitikerna sätter press på till exempel EU-parlamentet.

– De har det så miserabelt i Bulgarien, det är sämre där än i ett ödehus, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om