Bieborna uppmanas koka sitt dricksvatten

Bieborna uppmanas att fortsätta koka sitt dricksvatten. Under en rutinkontroll har man upptäckt risk för kontaminering av vattnet. "Vi tar det säkra före det osäkra", säger Helen Sylvefjord på Sörmland vatten.

"Vi gör tillsynskontroller kontinuerligt. Och det var vid en sådan kontroll har man upptäckt en risk för kontaminering", säger Helen Sylvefjord vid Sörmland vatten och avfall

"Vi gör tillsynskontroller kontinuerligt. Och det var vid en sådan kontroll har man upptäckt en risk för kontaminering", säger Helen Sylvefjord vid Sörmland vatten och avfall

Foto: TT / Pressbild

Bie2024-04-02 16:41

Under tisdagseftermiddagen gick Sörmland vatten ut med att de, under en rutinkontroll, upptäckt risk för kontaminering av vattnet.

– Vi gör tillsynskontroller kontinuerligt. Och det var vid en sådan kontroll har man upptäckt en risk för kontaminering. Det finns ingenting som säger att vi har någonting i vattnet, utan det är en risk, förklarar Helen Sylvefjord på Sörmland vatten. 

Sörmland vatten har tagit prover på vattnet, vilka har skickats till ett externt laboratorium. Svar inväntas tidigast tisdag kväll, den 9 april. 

– Det tar lite tid eftersom man ska göra odlingar, förklarar Helen Sylvefjord. 

I väntan på provsvaret uppmanas boende i Bie att koka vattnet innan förtäring. 

"Allt vatten som ska användas som dryck, matlagning och tandborstning måste därför kokas före användning. Det går däremot bra att använda vattnet till tvätt och övrig hygien", skriver Sörmland vatten på sin hemsida.

Kokningsföreläggandet gäller tills ny information kommer på Sörmland vattens hemsida.

För snart två veckor sedan upptäcktes risk för kontaminering av vattnet i Bettna. Även då uppmanades de boende i området att koka sitt vatten. 

– Jag har frågat mina kollegor, men det är en ren tillfällighet. De har inget samband överhuvudtaget. Det är bara olyckligt att det hänt vid två tillfällen, nära varandra.

När kokningsföreläggandet upphör skickar Sörmland vatten ut sms till boende i området. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om