Sedan ett år tillbaka har man stött på ett problem i föreningen Bie brunns vänner. Sörmland vatten har valt att ta bort kranen som hämtade vatten från källorna i parken. Kranen har suttit på en vägg och med ett knapptryck har man kunnat få smaka på det kända Bievattnet.
– Vi tycker att det är ledsamt och jättetråkigt att inte kunna erbjuda folk att "dricka brunn". En av de största anledningarna till att man besöker parken har alltid varit att man har kunnat smaka på vattnet, säger Jenny Östlund, som är ordförande för föreningen Bie brunns vänner.
Enligt Östlund drabbas fler än föreningens medlemmar och parkens besökare av att kranen tagits bort. Även boenden i närområdet berörs.
– Det är många sommarstugegäster som brukar hämta vatten från kranen. Sedan är det även permanentboenden med egna brunnar som brukar hämta vatten här, förklarar Jenny Östlund.
Helen Sylvefjord är pressansvarig på Sörmland vatten och hon bekräftar att de har tagit bort kranen.
– Det stämmer. Det som är grundorsaken bakom beslutet är att säkerhetskraven på dricksvattenleverans har blivit allt striktare. Detta har gjort att vi stänger fler poster av det här slaget. Vi vill säkra upp dricksvattnet så att inget händer.
Även föreningen själva har fått ett liknande svar av Sörmland vatten.
– Men vi undrar varför det inte gick ut någon information innan kranen togs bort eller varför det inte fördes någon dialog. Vi hade gärna sett att man tog prover av vattnet för att verkligen se vilken kvalitet det håller och att ett beslut togs utifrån det, säger Jenny Östlund.
I Bie brunnspark inleddes verksamheten på 1840-talet. Bie var förr i tiden en känd kurort. Dit vallfärdade man i tron om att bli frisk från sina sjukdomar och skavanker, med hjälp av källvattnet som sades ha helande förmågor. Allt från karbad, ångbad i skåp och gyttjebad erbjöds för den sjuke här. Verksamheten bedrevs på platsen fram till 1940.
2001 bildades föreningen Bie brunns vänner, som sedan dess har förvaltat parken. Jenny Östlund anser att parken är en sevärdhet och ett kulturminne för Sörmland.
– Vår förhoppning är att behålla parken som kulturminne och att det ska vara en plats för olika aktiviteter i den andan. Vi vill sprida kunskap om den förgångna tiden som har varit här nere.