Efter år av dåligt rykte – nu trivs skolpersonalen

Dåligt rykte, stor elevfrånvaro och personal som inte trivs. Det är problem som Bie skola tampats med, men efter hårt arbete tycks situationen ha förändrats – till det bättre. Det vittnar både elever, föräldrar och lärare om.

Situationen på Bie skola har blivit mycket bättre vittnar rektor Angelica Ankarstrand om. Det förändringsarbete man inledde för 1,5 år sedan har lett till ökad trivsel och team-känsla hos personalen.

Situationen på Bie skola har blivit mycket bättre vittnar rektor Angelica Ankarstrand om. Det förändringsarbete man inledde för 1,5 år sedan har lett till ökad trivsel och team-känsla hos personalen.

Foto: Alice Staaf

Bie2023-03-24 18:07

Hösten 2021 blev Angelica Ankarstrand ny rektor för Bie skola.

– Jag kom till en skola där det var stor frånvaro. Vi hade personal som inte mådde så bra, det fanns ingen samverkan mellan skola och fritids och det fanns en hel del som behövde bli bättre.

– Vi skulle bli ett team, bli ett vi. Om inte personalen trivs, då trivs inte eleverna, säger Angelica Ankarstrand.

undefined
Angelica Ankarstrand, rektor för Bie skola och Julita skola.

Hon får medhåll från tre kollegor som sitter i samma rum. De berättar att den stora omsättningen av personal skapade en otrygghet och kylig stämning bland personalen. Ibland var det så illa att man inte visste om man skulle få ett hej eller ett godmorgon när man kom till jobbet.

– Vi hade ingen trygghet. Det blev en osäkerhet hos oss också. Vi frågade oss "hur länge kommer den här pedagogen att stanna?", säger Veronica Olsson, mentor i förskoleklass och som jobbat många år på Bie skola.

– Ni tappade väl nästan hoppet?, frågar kollegan Jenny Jansson.

– Ja, lite så. Jag kände själv att jag inte ville jobba kvar. Men nu har vi en trygghet, en trygg ledning och trygga arbetskamrater och det speglar sig hos barnen och vårdnadshavarna.

Att den lilla landsbygdsskolan också kantades av dåligt rykte bidrog inte till att stämningen blev bättre.

– Sa man "jag jobbar på Bie skola", då fick man till svar "gud jobbar du där?" Vi hade så fruktansvärt dåligt rykte. För er som jobbat här längre än mig, jag kan tänka mig att det verkligen påverkar en, säger specialläraren Kickan Svedberg.

undefined
Speciallärare Kickan Svedberg och Veronica Olsson, mentor i förskoleklass, säger att situationen på Bie skola blivit mycket bättre.

Ett förändringsarbete behövde göras. För att kunna ägna all sin tid åt Bie skola bad Angelica Ankarstrand, som också är rektor på Julita skola, om att få uppbackning på Julita skola, vilket hon fick. 

Hon märkte tidigt att det var många föräldrar som var missnöjda med skolan.

– Det första jag eller som vi gjorde var att så fort en förälder ringde eller mejlade så bjöd vi in till ett möte. Vi berättade att så här tänker vi och därför gör vi det här. Genom att verkligen träffas och ses, lyckades vi lösa upp många knutar.

På det 1,5 år som gått har man jobbat med att få till en tydlig struktur med en stabil och närvarande ledning. Teamkänslan har man också jobbat på. Tidigare var personalen uppdelad. Nu har två personalrum blivit ett. 

undefined
Vidar Nilsson utmanar Kickan Svedberg i rundtennis. Det blev en kort match för Svedbergs del. I publiken stod Inez Eksgård. Lärarna har märkt att konflikterna minskar när de själva är med i elevernas lekar.
undefined
Kön ringlar sig lång in till rastboden där mellanstadieleverna turas om att jobba och hålla koll på alla grejer som fotbollar, tennisracket och hopprep.

Skolan har också haft problem med att det varit otryggt på rasterna, berättar rektor Angelica Ankarstrand. Nu satsar man mycket på rastverksamheten, att barnen ska vara aktiva och att personalen ska vara delaktig i barnens lek, vilket gör att konflikter inte uppstår lika lätt. De vuxna har också ett schema som talar om vad de ska ha koll på under rasten, till exempel se till så att inget barn är ofrivilligt ensamt. 

– Vi hade ett föräldramöte där föräldrar grät. De grät för att de kände att nu blir det äntligen bra. Deras barn kom hem och sa "jag trivs, jag vill gå till skolan". Så hade det inte varit innan. Frånvaron var stor i vissa klasser. I en klass med tolv elever var det tio som skulle söka friskola. Det var ett jättetufft läge.

Tittar man på vårdnadshavarenkäten för 2023 och jämför med året innan är det fler som upplever att deras barn känner sig trygga på Bie skola. Till skillnad från föregående år är det ingen som anser att deras barn känner sig otrygg på skolan.

Enligt Angelica Ankarstrand har det dåliga rykte som skolan länge dragits med vänt till mer positiva tongångar. Men än är arbetet inte klart.

– Vi är stolta, vi är glada men vi är inte nöjda.

undefined
Rastboden på Bie skola har blivit en succé. Speciallärare Kickan Svedberg poserar med eleverna Arvid Lindahl och Axel Jacobsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!