Torka påfrestande för bönder – djur kan tvingas slaktas

Nu har regnet äntligen kommit, innan dess har många lantbrukare fått gå oroliga. Det har varit extrem torka under längre tid. "Regnet som kommit blev en stor lättnad", säger Tomas Andersson, mjölkbonde på gården Malmberg i Bie.

Tomas och Olle Andersson på gården Malmberg i Bie, poserande vid en av sina traktorer.

Tomas och Olle Andersson på gården Malmberg i Bie, poserande vid en av sina traktorer.

Foto: Isac Lifvakt

Bie2023-07-06 11:58

Torkan har gjort många lantbrukare stressade. De har inte vetat om de kommer få tillräckligt bra skördar för att ha mat till sina djur. Bröderna Tomas och Olle Andersson på gården Malmberg i Bie har dock klarat sig bra med tanke på omständigheterna.  

– Många sitter i mycket värre sits än vad vi gör. Vi har en del reserv från förra årets skörd. Vi klarar oss hela sommaren på den gamla skörden, säger Tomas Andersson. 

Under 2018 var torkan extrem. Då uppstod ett stort krisläge, landets slakterier var överfulla och slaktköerna blev långa. Samtidigt hade många lantbrukare inte tillräckligt mycket foder till sina djur. Olle Andersson tror att en liknande situation kan uppstå i år. 

– Det kommer garanterat bli köer till slakteriet i höst med. Förra gången killen som kör slaktbilen var här, berättade han att det redan nu kommit in mängder med anmälningar till slakt.  

undefined
Korna som stod och åt i ladugården när tidningen kom och hälsade på var väldigt nyfikna. "Vissa av dem är som hundar, när man går ut vill de följa efter nästan överallt", berättar Olle Andersson.

När man står utan foder till sina djur och med långa köer till slakterierna kan det bli jobbigt som lantbrukare. Det kretslopp som vanligtvis går per automatik, stannar upp helt.   

– Det testar nerverna när kedjan bromsas. Om man vet att man inte har foder så det räcker, anmäler man till slakt. När ingen kommer och hämtar djuren för att det är för långa köer, blir man stressad. Det är likadant som situationen med våra tjurkalvar. Vi säljer alla tjurkalvar, där märker vi att det börjar gå trögt. Det är klart att köparna också har foderbrist, då tar man inte hem några nya djur, säger Olle Andersson.

Bröderna Andersson som har ett 60-tal kor på gården, är dock tveksamma till om torkan är en följd av klimatförändringar. Tomas Andersson menar på att det har varit på det här sättet i alla tider. 

– Jag köper inte att man ska skylla allt på klimatförändringar. Förra året var ett kanonår för oss, sedan kommer det såna här år ibland också. Men det har det alltid gjort.  

Däremot tycker Olle Andersson att den här torkan har kommit vid ett dåligt tillfälle. Det är många yttre faktorer som gör torkan ännu svårare. 

– Den här torrsommaren kommer väldigt olägligt om man tittar på omvärldsbilden. Vi har höga räntor, mjölkpriset har dykt med 2 kronor sedan januari. Det är krig i Europa, allt har gått upp i pris. Så de högt uppsatta som står och säger att man ska räkna och spara ihop en buffert, de behöver nog gå på en mattelektion eller två.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!