På en höjd i Bie tronar den pampiga gamla gästgivaregården, som länge slumrat i sin Törnrosasömn. Under Bie brunns glansdagar var den en given samlingspunkt och nu är den på väg att återfå sin huvudroll i bygden.
När paret Helga Winkler och Oskar Bennerhed blev nya ägare var målsättningen klar. Att försöka bevara och återskapa så mycket av byggnadens historia och original som möjligt. I ett och ett halvt år har de kämpat med att återställa husets forna glans och mycket av renoveringsarbetet har de gjort själva, resan dokumenteras på Instagramkontot #biegastgivaregarden.
– Vi har lärt oss massor på vägen. På vinden stod de gamla originalfönstren som vi nu har återskapat, berättar Oskar Bennerhed.
– Visst har det varit en prövning att göra en så här omfattande renovering tillsammans, men vi lär verkligen känna varandra. Vi har fått jättemycket hjälp av våra släktingar, inflikar Helga Winkler.
Deras blivande hemmahamn hade stått tom i tre år och paret möttes av historiens vingslag redan vid första besöket.
– På övervåningen stod sängen, pottan och skorna kvar i gamla pigkammaren. Det var som pigan nyss hade lämnat dem där. Många äldre i Bie känner till husets historia och när vi började ombyggnaden hittade vi tidningar från 1886 i väggarna, berättar Helga Winkler.
Hon är uppvuxen vid Låttra gård i Vingåker och Oskar i Katrineholm. Efter sex år i Stockholm, med lägenhet på Kungsholmen och sedan radhus i Bromma, längtade de efter landsbygd och utrymme. Gästgivaregården infriade båda önskningarna, med nio byggnader utöver boningshuset och fyra hektar mark.
– Läget är perfekt eftersom vi både ville ha grannar att säga hej till och det lantliga, säger Helga Winkler.
Innan de hittade rätt, var det ett tröstlöst letande. Coronapandemin trissade upp priserna för lantligt boende.
– Vi letade efter en gård runt Katrineholm, men allt var superdyrt då alla ville flytta till landet. Vi hittade det här stället via en vän till mina föräldrar och det gick aldrig ut på marknaden, berättar Helga.
Nu är huset tilläggsisolerat och har fått ett nytt värmesystem. Efter många långa timmars hårt slit har nedervåningen mejslats fram, med breda skurgolv, murspisar och ett kök i lantlig stil.
Tiomånaders sonen Einar har precis vaknat till från sin tupplur i vagnen och blinkar yrvaket i pappas famn.
Hans och det blivande hemmets historia är redan tätt sammanflätade. Samma dag som Oskar och Helga skottade ur grunden fick de veta att de skulle bli föräldrar.
– Det är så skönt med den här miljön nu när vi har fått Einar. Att komma hem till lugnet och slippa stress och kollektivtrafik. Vi känner oss så välkomna i Bie. Alla är så trevliga, det är gemenskap och man hjälper varandra., konstaterar Helga Winkler.
I september 2021 gick flyttlasset från Stockholm till Katrineholm och kvällar och helger har varit fullspikade med hårt byggarbete.
– Vi bor tillfälligt i mina föräldrars sjöstuga i Katrineholm, men nu vill vi bara få klart nedervåningen för att kunna flytta in, säger Helga Winkler.
Såväl Helga som Oskar arbetar som inköpare/säljare med basen i Stockholm, men båda har möjlighet att kunna jobba hemifrån några dagar i veckan. Det gav luft under vingarna åt en tanke de burit på det senaste året, att ge Bie en servicebutik.
Vid uppfarten har en gigantisk stubbe fått släppa sitt grepp för att bereda plats för en 24/7-butik i Bie. Att ro iland en trestegsraket som flytt, husrenovering och en butikssatsning tar de nyblivna föräldrarna med ro.
– Vi är superladdade och jätteglada för det. Med butiken vill vi bidra till ett mer levande samhälle och det kul att göra det här tillsammans, säger Oskar Bennerhed.
Beskedet har tagits emot med stående ovationer i Bies Facebookgrupp. På den 36 kvadratmeter stora butiksytan är ambitionen att det på sikt även ska finnas boxar för paketutlämning.
– Vi har fått väldigt positiv respons och det här blir som att gå tillbaka i tiden med en lanthandel i modern tappning. Vi vill ha ett brett sortiment och kunderna kommer att få önska sig vad de vill ha. Sen kommer vi att försöka ta in så mycket lokala produkter vi kan, berättar Helga Winkler.
På sikt vill paret Winkler/Bennerhed även odla och förädla sina egna produkter.
– Det är väldigt roligt att äntligen ha utrymme och möjlighet att förverkliga sina drömmar, säger Oskar Bennerhed.