Att få hyra ett hjälpmedel är inte en självklarhet

Gösta Lindh i Bie har bara varit utanför dörren vid ett tillfälle de senaste sju veckorna. Överst på hans önskelista står att hyra en elrullstol, men hjälpmedel till alla är inte en självklarhet.

Gösta Lindh är både ledsen och arg. Han vill hyra en elrullstol för att kunna ta sig ut. Carl-Erik Mokvist bor granne och försöker att hjälpa Gösta Lindh.

Gösta Lindh är både ledsen och arg. Han vill hyra en elrullstol för att kunna ta sig ut. Carl-Erik Mokvist bor granne och försöker att hjälpa Gösta Lindh.

Foto: Carina Bergius

Bie2020-06-09 18:39

Benen bär inte. Balansen sviker också. Och två gånger om dagen får han hjälp av hemtjänsten med de dagliga bestyren. Men Gösta Lindh vill mer än så. 

Han vill kunna ta sig ut genom dörren i det lilla radhuset, andas frisk luft, prata med folk. Därför vill han hyra en eldriven rullstol. I ett års tid har han kämpat utan att komma någon vart.

– Först fick jag till svar att kriteriet för att få hyra en sådan, var att jag skulle kunna åka till stan och köpa mjölk. Men jag kör inte bil längre. Så då skulle jag tvingas ta färdtjänsten in till stan. Det skulle bli en dyr liter mjölk, säger Gösta Lindh.

Vid annat tillfälle har fått höra att han ser för dåligt. 

– De har svarat att han inte uppfyller kriterierna. Då har vi bett att få kriterierna skriftligt, men det har vi inte fått. De skyller på att han inte ser ordentligt, säger Carl-Erik Mokvist som bor granne med Gösta Lindh, och som hjälper honom med diverse.

Gösta Lindh är både ledsen och arg för att ärendet har dragit ut på tiden.

–För att få en elrullstol är det fyra olika kriterier som måste vara uppfyllda, förklarar Peter Svedin, verksamhetschef på Hjälpmedelscentralen.

För att få ett hjälpmedel behöver man ta kontakt med en förskrivare, exempelvis en arbetsterapeut. I Sörmland finns ett gemensamt regelverk beslutat av politikerna, vad är det som ska gälla för att man ska ha rätt till olika typer av hjälpmedel.

För att få hyra en elrullstol måste brukaren bland annat ha en bestående funktionsnedsättning och så gott som obefintlig gångförmåga.

– Fritidshjälpmedel har vi beslutat om i Sörmland att man får stå för själv om man vill ha, berättar Peter Svedin.

Att få hyra en elrullstol för att "bara" gå ut är alltså inte möjligt.

– Jag misstänker att det bygger på de resurser som vi har till förfogande. Vi är väldigt generösa i Sörmland med hjälpmedel, jämfört med andra regioner. Men alla kan inte få precis vad de vill ha, för då räcker inte pengarna, säger Peter Svedin.

När tidningen berättar om kriterierna för Gösta Lindh suckar han.

– De hittar på så mycket. Jag har tjatat på kommunen om papprena ett helt år. Jag har inte fått ett enda papper om det som du berättar för mig. Det enda som jag fått är ett papper om att ögonläkaren ska skriva ett intyg. De har inte rent mjöl i påsen, säger Gösta Lindh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!