- Jag tycker att man ska rusta upp brunnsparken och göra den till turistmål, säger hon.
I somras kom Anneli Jordahls bok Augustenbad en sommar ut på Norstedts förlag.
Romanen skildrar hur livet kunde se ut i brunnsorten Bie en sommar för 120 år sedan. Sedan boken kom ut har hon märkt att intresset för gamla kurorter i Sverige är stort. Hon är övertygad om att om brunnsparken rustades upp skulle den locka turister.
- De som besöker Julita skulle kunna stanna här också. De skulle kunna dricka vatten och fika. Då skulle vi få jobb och besökare och byn skulle leva, säger hon.
Men ska parken bli ett turistmål behöver den rustas upp. Nu går det knappt att gå i parken utan gummistövlar och det behövs pilar och informationstavlor.
- Katrineholm är en så ung stad. Den har inte så många historiska minnesmärken. Det här är en del av Katrineholms historia och det är identitetsstärkande och peppande om den lyfts fram, säger hon.
Per Axel Levin, läkaren som drev Augustenbad beskriver hon som en stridbar person som hade speciella idéer om hälsovård. Hon är glad över de upprustningar som trots allt påbörjats i parken som upprustningen av Götiska källöverbyggnaden som tidigare låg helt söndersmulad. Hon kan också känna sympati med kommunpolitikerna.
– Det kan inte vara lätt att prioritera mellan pengar till vård och pengar till upprustning av brunnsparken. Men om man raderar sin historia kommer det ont efter. Det är inte bra för folksjälen, säger hon.
Anneli Jordahl är uppvuxen på landet. Hon flyttade från Stockholm för fem år sedan för att hon var trött på att leva där.
- Stockholm är outhärdligt. Det hopplöst att klara av vardagen om man inte är extremt välbeställd, säger hon.
Hon har många vänner som också vill flytta från Stockholm. Men de upplever att de inte kan.
- Det finns ingen regionalpolitik. Man satsar bara på städerna. Om folk ska flytta till landsbygden måste den funka, säger hon.
En viktig samlingsplats för Bieborna var biblioteksfilialen som Anneli Jordahl tycker borde öppna igen.
- Många äldre människor blev strandsatta. Det är för långt för äldre människor och även för unga att åka till Katrineholm, säger hon.