Gårdsbutiker blir allt mer populära

Ändebols gård har en egen gårdsbutik, där de säljer sina och andra närproducerade produkter. Efterfrågan på gårdsbutiker har ökat, vilket i sin tur resulterat i att fler gårdar öppnar egna gårdsbutiker, enligt Lantbrukarnas riksförbund.

Foto:

Bettna2015-07-11 11:00

De som åker till Ändebols gård möts inte sällan av pickande hönor runt lador och parkerade bilar. De går runt på ägorna lite hur de vill. Att lantbruket på gården sköts rätt är viktigt för Katarina Molitor, som driver gården tillsammans med sin familj.

Allt de producerar på gården är ekologiskt och kravmärkt, vilket är vad många konsumenter idag efterfrågar, enligt Lantbrukarnas riksförbund.

– Mina kunder vill ha en identitet på maten, och veta var den kommer ifrån, säger Katarina Molitor.

– Jag äter bara tomater på sommaren, för då kan jag äta Katarinas. Så har jag gjort sedan jag började handla här för tio år sedan, för här smakar ju tomater faktiskt som tomater, och gurkor som gurkor, säger stamgästen Ella Nowak.

– Något som är stimulerande med att ha gårdsbutik är all feedback från kunder, som man aldrig får när produkterna går till industrier. Det roligaste är mina stamgäster, vissa kommer hit så ofta att vi kramas när de kommer. Samtidigt är det en liten glädjekick när turister kör en omväg för att titta förbi, säger Katarina Molitor.

– Vi blev rekommenderade av farmen vi bor på att åka hit eftersom vi är intresserade av ekologisk mat. Det verkar väldigt bra allting, säger Klaus Obereden från Österrike.

Det är så Katarina Molitor tror att hennes gård konstant växt och fått fler kunder varje år – genom rekommendationer.

– Vi har försökt klura ut hur folk hittar hit, vi ligger ju ändå flera mil från alla städer, och bara grusvägen hit är två kilometer. Det verkar faktiskt som att det skett genom mun till mun-metoden, säger hon.

Att få kunder är därför inte det svåraste, det är snarare att få ordning på transporten.

– Vi har produkter från hela Sörmland, och det går oerhört mycket tid och pengar till att få hit allt. Men vi brukar lösa det så att vi lantbrukare häromkring försöker samköra saker. Så om någon ska hämta en produkt hos någon annan så kan de hämta åt mig med, och vice versa, säger Katarina Monitor.

– Lantbruk gör man inte för att tjäna pengar. Det är ingen hobby och inget jobb. Det är en livsstil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om