Bettnaparet ska hämta hem barnbarnen från kriget

Jan och Inna Wallentin från Bettna vill av färjan så fort de kan. De är fokuserade på sin uppgift: Hämta hem sina barnbarn som flytt Ukraina.

Jan och Inna Wallentin.

Jan och Inna Wallentin.

Foto: Albin Wiman

Bettna2022-03-02 16:36

Ombord på Stena lines färja mellan Karlskrona och Gdynia i Polen, på onsdagsmorgonen, är flera svenskar på väg till olika delar av landet för att hämta hem släktingar eller hjälpa till vid gränsen.

Två av dem är Jan och Inna Wallentin från Bettna. De ska åka till Warsawa där Innas dotter och barnbarn väntar.

– För knappt en vecka sedan gick barnen som vanligt i skolan i Kiev. I lördags flydde de stan med tåg. Det är ofattbart att det gått så fort.

Dotterns man ska stanna kvar i Ukraina, för att strida mot Ryssland.

– Han ska upp till östra Ukraina. Vi har fått rapporter att nästan allt är förstört där. Små byar är förstörda. Det är tydligt att Putin vill jämna landet med marken, säger Jan Wallentin.

Dottern och barnbarnen fick knappt med sig några tillhörigheter i flykten. Bara kläderna de har på kroppen, sina pass samt familjens katt. Inna visar en bild på husdjuret som är nedstoppat i en väska. Kanske låter det dumt, men nog är det som att katten förstår allvaret, säger hon. 

Väl hemma i Bettna ska familjen Wallentin kontakta Migrationsverket. Antagligen blir det en resa till ned till Polen snart igen för att hämta Innas andra dotter. Vad som händer sen, och hur livet i Sverige ska bli för familjerna, är just nu sekundärt. 

– Omvärldens hjälp är sen. På sikt kommer sanktionerna att bita mot Ryssland men folket flyr nu, säger Jan.

Mer tid finns inte till att prata. Jan och Inna måste i väg.

I flykten lyckades Innas barnbarn få med sig familjens katt.
I flykten lyckades Innas barnbarn få med sig familjens katt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!