Församlingar som bedriver äldreboenden hör inte till vanligheterna, men det finns en förlaga i Sörmland som snart har tio år på nacken. Kullagården i Bettna drivs av samhällets församling, men historien har långt ifrån varit positiv.
- Det blev mycket dyrare än vad man tänkt sig. På den tiden fanns inga kommunala bidrag för att bygga om. Bolaget hade gått i konkurs om inte församlingen gått in och stöttat med pengar, säger Rolf Lydahl som är ordförande i AB Bettna Kullagård.
- Det är ovanligt att församlingar gör sådant här. Det var väldigt stökigt ett tag. Stiftet var på dem, fortsätter Lydahl.
Men för första gången har de nu fått budgeten att gå ihop. Delvis tack vare en lagändring som gör att de fått bidrag för att anpassa lägenheter till trygghetsboenden. Exempelvis handlar det om att bygga om badrum så att det går att köra in med rullstol.
- Nu har vi för första gången svarta siffror, det går runt, säger Lydahl.
Kullagården fungerar på många sätt som ett gammaldags äldreboende. Var och en har sin egen bostad och i fastigheten har även en restaurang, en liten affär flyttat in. Måndagar och fredagar ordnas dagverksamhet för bygdens äldre.
Inger Qvarnström som är biträdande områdeschef på hemtjänsten berättar att hemtjänsten finns tillgänglig för trygghetsboendets hyresgäster en timma varje dag.
- Kullagården har blivit ett litet centrum med fotvård och distriktssköterskan kommer en gång i veckan. Det finns även en samlingslokal som allmänheten kan låna", säger hon.
Men det har varit en lång väg hit. I slutändan tycker ändå Rolf Lydahl att det varit värt alltihop.
- Församlingen såg nog ingen annan utväg när beslutet togs. De stora vårdbolagen etablerar sig inte på sådana här små orter. Primärt är det en kommunal angelägenhet, men när inget hände kände kyrkan sig tvungen att göra något.
- Kyrkoherden här anser att det är den bästa diakoni som en församling kan ägna sig åt.
$1
Vilket råd kan du ge till en församling som funderar på att starta ett trygghetsboende?
- Det går inte att ha det isolerat från kommunen. Man måste ha en bra dialog med den. Det bygger på den service som hemtjänsten ger. Sedan måste det finnas personer som kan fastigheter och är beredda att lägga ner ideellt arbete.