Behovet av akut mathjälp ökar

Matakuten i Vingåker delar ut överblivna livsmedel till folk som har det knapert. Behovet har ökat och varje vecka delas det ut närmare 180 matpåsar.

30 mars 2018 12:01

Två dagar i veckan samlas frivilliga i Ekbackskyrkan för att packa påsar med livsmedel och dela ut till behövande. Föreningen Matakuten startades för drygt ett år sedan och ett tiotal personer hjälps åt ideellt med Anita Blidh som samordnare.

‒Behovet har ökat. För ett år sedan delade vi ut 40-60 varje gång och nu är det 80-90 påsar. Det är fler grupper som har hittat till oss. Det är invandrare, asylsökande, pensionärer och arbetslösa.

I kassarna läggs oftast bröd, frukt, grönsaker och ägg. Maten skänks av livsmedelsaffärer i Vingåker och Katrineholm och är sådant som inte går att sälja av olika skäl. De som hämtar behöver inte förklara sin situation, men en del väljer att göra det ändå.

‒Vi frågar aldrig. Vi förutsätter att om man ber om hjälp är man behövande, säger Anita Blidh.

Matpåsarna kan hämtas vid Ekbackskyrkan på fasta tider och en chaufför kör ut till olika bostadsområden i Vingåker och till Marmorbyn, Österåker och Högsjö.

‒Chauffören talar persiska och arabiska och kan förklara för dem som inte kan svenska. Vi har en del asylsökande som kommer och hjälper till också, samtidigt som de får träna på sin svenska. Det är kul, vi lär oss mycket av dem.

Att ta hand om matsvinn som annars skulle slängas är inte unikt för Vingåker. Det miljövänliga konceptet sprider sig i Sverige och grundtanken är att mat som annars skulle kastas, tas omhand och används till välgörande ändamål. Matakuten i Vingåker hämtar mat från fyra butiker men behovet är stort och fler behövs.

‒Drömmen är att kunna utöka. Vi har pratat om att starta i Katrineholm, men eftersom allt sköts av eldsjälar så behöver vi vara fler i så fall. Vi måste ha en lokal också. I Vingåker skulle vi vilja ha en frivilligcentral, där Matakuten kan jobba tillsammans med andra föreningar, säger Anita Blidh.

Det är svårt att beräkna hur många påsar som går åt och de vet heller inte hur mycket livsmedel de kommer att få.

‒Alla frivilliga brinner för det här, jag går dit varje gång för att jag tycker det är roligt och för att behovet är stort. När vi har packat klart så tar vi en fika.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Järperud