Förra söndagen ringde det hemma hos 86-åriga Inga i Vingåker. 

– Det ringde en mansröst och sa "hej, jag är Pelle, ditt barnbarn", berättar hon för tidningen. 

"Pelle" skulle enligt samtalet vara i Vingåker. Barnbarn finns i släkten, även om inte Inga själva har några, och att Pelle skulle kunna stanna till i Vingåker vore ingen orimlighet. 

Artikelbild

| Sven-Erik Alhem är sedan 2009 förbundsordförande för Brottsofferjourerna.

"Pelle" berättade att han hade sitt bankkort inlåst i bilen och behövde hjälp. 

– Jag sa att jag inte kommer ut, att de fick komma till mig i så fall. Men då ändrade han sig, då hade de kört från Factory outlet mot Örebro och blivit stående. Då var han inte i Vingåker längre. Men han sa att han kommer. 

Sedan ändrade "Pelle" sig igen och sa att han enligt kontraktet för bilen inte fick gå ifrån den. En kompis skulle komma i stället och hämta Ingas bankkort.  

– Då framställde han det som att det var en hyrbil. Jaha, sa jag. Så blev det tyst. Sedan sa han: "det är väl Inger jag pratar med?". "Nej, det är det inte", sa jag. Då la han på, berättar Inga. 

Efter samtalet pratade Inga med släkt och grannar och har polisanmält händelsen. Hon har blivit mer vaksam efter samtalet och har funderat på vad som egentligen sades. 

– Jag har tänkt på om jag gjorde något fel. Lämnade jag ut någon information? Men nej, det gjorde jag inte, säger hon. 

Den senaste tiden har flera polisanmälningar om barnbarnsbedragare upprättats, i både Katrineholm och Vingåker. 

Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för landets brottsofferjourer, anser att det finns "all anledning att jaga den här gruppen bedragare med blåslampa". 

– Om de kriminella, som ger sig på den här typen av målsägare lyckas, då sprider det sig till andra, som kan tycka att det är lättförtjänta pengar, säger han. 

Men samtidigt rör frågan inte bara äldre, konstaterar Alhem. 

– Barn, äldre, personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det är jättestor skillnad på att angripa en vuxen med alla sinnen på spänn, som kan försvara sig, jämfört med ett angrepp på en som inte kan freda sig. 

Han tycker också att man parallellt med varningar till dem som riskerar att utsättas, också bör fokusera på varningar till kriminella. 

– Samhället är uppbyggt så att man ständigt varnar målsägarna. "Töm bilen själv" är ett typexempel. Men jag tycker att man kan vända på det också och inte vara rädd från myndighetshåll för att tala klarspråk: "Ge fan i att begå brott så slipper du fängelse", säger han.