Vill ha matjättarnas hjälp att sälja på nätet

Lokala matproducenter vädjar till matjättarna om att börja sälja deras produkter i både i butik och på nätet.

Erica Larsson driver Julita Rapsolja.

Erica Larsson driver Julita Rapsolja.

Foto: Privat (montage)

Båsenberga2020-04-09 07:37

– Nu har ju handlarna ett guldläge att hjälpa till att sprida lokalproducerad mat. De kan erbjuda varorna en plats i butiken och de kan börja sälja dem på nätet, säger Erica Larsson som driver Julita Rapsolja. 

Hon är en av nio lokala matproducenter som gått ut med en vädjan om hjälp som är riktad till både dagligvaruhandeln och till konsumenterna. 

– Du håller liv i socknen om du handlar lokalt och hjälper till när det är sån här kris. Annars försvinner den lokala matproduktionen. Börjar man titta på kronorna och köper det billigaste rasar det tyvärr, säger Erica Larsson. 

Bakgrunden till vädjan är att Coronakrisen slår mot många av Sveriges små matproducenter som har fått svårt att sälja sina produkter på marknader och till restauranger. I skrivelsen vädjar de om att få bli insläppta i de stora dagligvarukedjornas sortiment. 

– Det är för att vi ska kunna ha kvar den svenska livsmedelproduktionen. Det här är ett jättebra alternativ till skattelättnader. Du hjälper hela Sverige om du handlar svenskt, säger Erica. 

De andra som skrivit under är Kerstin Jürss, Jürss mejeri, Charlotte Sommarin, Föreningen Sörmlandsäpplen, Therese Ranch, Camelina of Sweden, Lena Engelmark Embertsén, Högtorp Gård, Kerstin Björklund, Warbro Kvarn, Erika Olsson, Sörmlands Matkluster, Kajsa Leander, Berga Bruk, Musteri och äppelodling och Lena Ryberg-Ericsson, Köpings Musteri och Bergs Äppelgård.

– Man känner ju av trenden att nu är efterfrågan mindre. Det flyter inte på som vanligt, säger Erica på Julita Rapsolja. 

En orsak är att personalen i butikerna som hon säljer till inte hunnit beställa nya varor i takt med att de sålt slut. Trogna kunder har hört av sig direkt till Erica som då åkt till butikerna och fyllt på i hyllorna. Erica vill att butikerna även ska lägga in produkterna i sitt beställningssortiment på nätet. 

Julita Rapsolja startades 1990 av Bengt Isaksson på Julita Gård. Han var då var den första som sålde kallpressad rapsolja till konsument. 

– När man kallpressar får man en ren naturprodukt som är full av vitaminer och antioxidanter. Den tål att hettas upp och friteras i vilket gör den till en väldigt användbar olja som odlas nära dig, säger Erica. 

Erica tog över företaget 2003. Hon hade dessförinnan jobbat på Nordiska museet i Julita. Hon har hela tiden samarbetat med fyra lokala bönder som odlar, rensar och pressar rapsen. 

– Det är jättekul att vi kan hjälpas åt och att vi blir så många bakom vår produkt, men det är också många som drabbas när det går sämre.

Erica smaksätter och tappar oljan på flaska hantverksmässigt på sin gård Båsenberga Kogölet. Rapsoljan säljs till ICA-butiker och Coop-butiker. Andra kunder är gårdsbutiker, delikatessbutiker och restauranger. 

– Jag tycker att det har gått bra. Jag har ett varumärke som är laddat på rätt sätt som en premiumprodukt. Jag har själv bromsat för att jag inte vill att det ska bli för stort. Rapsoljan passar inte riktigt för att stressas om man säger så. Vi gör ju allt för hand och vi har kommit i ett läge där jag tycker att vi gör det bra. Jag har ingen linje som står och pumpar ut flaskor. Jag tycker fortfarande att det är viktigt att ögat och handen är med, säger Erica. 

– Nu har vi alla en möjlighet att hjälpas åt för att få ut produkterna till allmänheten. Jag är säker på att de flesta i detta läge vill hjälpa till för att ha kvar jobb och mat här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!