Nya angrepp av granbarkborre utanför Båsenberga

Granbarkborren har angripit skogen utanför Båsenberga. Flera träd i närheten av elljusspåret kommer att fällas i hopp om att förhindra spridning.

Motionärer uppmanas vara uppmärksamma.

Motionärer uppmanas vara uppmärksamma.

Foto:

Båsenberga2019-08-06 19:05

Granbarkborren är den insekt som orsakar störst skada på svenska granskogar. Den sörmländska skogen är inget undantag. Skogsägare sliter för att förhindra att den lilla skalbaggen sprider sig, men det är en utmaning. Nu har skogen kring elljusspåret i Båsenberga angripits och många träd riskerar att stryka med om angreppet sprider sig. Därför ska flera stora träd tas ned för att förhindra spridning av baggen. Om inget görs riskerar stora arealer, och därmed stora ekonomiska värden, att gå förlorade.

Nu uppmanas motionärer vara uppmärksamma. Elljusspåret kommer att hållas öppet, men eftersom arbetet pågår alldeles intill gäller det att vara uppmärksam.

Den här sommaren har varit gynnsam för granbarkborren som skapat problem på flera håll i sommar. Vi har tidigare berättat om att träden i skogarna utanför Forssjö drabbats. Även i Brogetorpskogen utanför Flen har granbarkborren upptäckts.

Det gäller att ta tag i problemet omgående om det ska finnas en chans att åtgärda angreppen innan det får förödande konsekvenser. Granar som fallit och lämnas på backen kan komma att utgöra en särskilt lockande barnkammare för baggarna som sedan svärmar till intilliggande träd. I vanliga fall lämnar baggen friska träd i fred, men nu är baggarna så många att även friska granar angrips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om