Kommunstyrelsen har beslutat att en detaljplan ska upprättas för Ålsäters fritidsområde. Området ska också bli ett verksamhetsområde för vatten och avlopp och anslutas till det kommunala nätet.
– Vi drar igång detaljplanearbetet. Det är många som skulle vilja bli åretruntboende där ute och därmed öppnar vi upp för att stycka av tomter och därmed öppnar det ju också upp för att låna på fastigheterna eftersom många av husen i dag står på ofri grund, säger kommunstyrelsen ordförande Jörgen Larsson (S).
Syftet med att Ålsäter deltaljplaneras är att det stämmer bra överens med kommunens mål om att erbjuda ett varierat och tillgängligt boende i attraktiva boendemiljöer, enligt Larsson.
– Det kan bli ett väldigt attraktivt område. Att dessutom få kommunalt vatten och avlopp blir väldigt bra. Det är många som har problem med brunnar som läcker i Ålsäter i dag och miljömässigt är det inte bra eftersom det läcker ut i sjön, säger Jörgen Larsson.
Planer att deltaljplanera Ålsäter har varit en kommunal fråga tidigare. Redan 2007 var frågan uppe i dåvarande bygg- och miljönämnden, men problem uppstod eftersom det inte fanns tillräckligt med pengar för att installera vatten och avlopp i området och planen fullföljdes aldrig. 2011 hade kommunen ett möte med Sörmland vatten angående avloppsfrågan. Också då konstaterade man att ekonomin var ett hinder samtidigt som det finns stora problem med undermåliga avloppslösningar som påverkar Kolsnarens status negativt.
– Vi är nu överens med Sörmland vatten om att Ålsäter ligger som första prioritet i deras VA-plan, säger Jörgen Larsson som inte utesluter att det nya verksamhetsområdet i Ålsäter kan få såkallad särtaxa, som är högre än för övriga kunder i VA-kollektivet. Därmed har kommunstyrelsen satt ner fötterna och beslutat att inleda planläggning, en process som dock kan ta tid. Inledningsvis ska kommunen och Sörmland vatten ta fram planförutsättningar.
Grannarna Ove Nyman och Benny Carlsson, som äger hus vid Ålsäter, är glada när de får beskedet.
– Det är glädjande! Det är inte länge sedan jag mejlade kommunen och frågade om hur det går med avloppsfrågan. Vi har väntat länge, säger Benny Carlsson som överväger att sälja sin lägenhet i Katrineholm och tillsammans med hustrun bli åretruntboende den dag Ålsäter får kommunalt VA.
– Då ska jag fråga kommunen hur lång tid det kan ta. Jag funderar nämligen på att installera en förbränningstoa, men jag lägger ju inte 36 000 kronor på det om vi kan få kommunalt avlopp om ett par år. Dröjer det däremot fem år, så kanske, säger Ove Nyman, stockholmaren som fann sitt paradis vid Ålsäter 2006.