Trygghetsvandringen genomförs i samverkan med polis, räddningstjänsten och tjänstemän från kommunen. Alla boende i Baggetorp är välkomna att peka ut otrygga platser i området.
– Vi kommer att gå med medborgarna på en runda i bygden, titta på var man känner sig otrygg och prata om vad vi kan förbättra, säger Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg i Vingåkers kommun.
Liknande vandringar har tidigare anordnats i centrala Vingåker, Läppe och Högsjö. De går ut på att man går i grupp längs en förutbestämd sträcka för att sedan mötas och diskutera.
– Man bestämmer vilken runda man går, delas in i grupper beroende på hur många som kommer och går den bestämda sträckan. En grupp går från det ena hållet och den andra från det motsatta. Man ser olika saker beroende på vilket håll man går.
Det som noteras är vanligtvis belysning, cykelvägar, buskar, trafik och övergångsställen.
– Vi tar med oss alla aspekter och gör en sammanställning som vi presenterar för politikerna eller de instanser som påverkas, säger Hanna Mehaj.
Sedan kan man börja arbeta med resultatet från vandringen och de åtgärdsförslag som arbetats fram. Vissa saker kan åtgärdas direkt medan andra måste utredas och kan ta upp till flera år.
Vad skulle du säga är den vanligaste upplevda otryggheten?
– Det är trafiken. Det är ett återkommande problem som vi lyfter till Trafikverket, att folk kör för fort. Nu får vi se vad det blir i Baggetorp.