I Strandviks växthus är våren redan här

Ute ligger det snödrivor och faller snöblandat regn. Men i de stora växthusen hos Strandviks blommor i Baggetorp är våren redan i gång – och våren började planeras och planteras redan i höstas.

Elin Åhlström bland penséerna, som stått i kallväxthus hela hösten och vintern för att bli härdiga och buskiga. 
- Klimatsmart, konstaterar hon.

Elin Åhlström bland penséerna, som stått i kallväxthus hela hösten och vintern för att bli härdiga och buskiga. - Klimatsmart, konstaterar hon.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Baggetorp2022-01-30 17:50

– I september satte vi 50 000 tulpanlökar. Vi har dem i lökkällare under vintern och vi börjar skörda från jul fram till påsk, berättar Elin Åhlsäter, som tillsammans med sin mamma och sin syster driver Strandvik, sedan pappa Lars Åhlström hastigt gick bort i somras.

Varje vecka plockas nu tulpanerna fram ur lökkällaren. Ungefär 45 lådor i veckan med 60 tulpaner per låda får komma upp i ljuset i växthusen.

undefined
Den lila dubbla tulpanen är klar att säljas. Man ska inte köpa tulpaner där inte färgen syns än; de torkar innan de hinner slå ut.

– Det varierar lite beroende på efterfrågan, hur många vi tar fram. Till Alla hjärtans dag vill vi gärna sälja närodlade tulpaner med bra hållbarhet, då tar vi fram fler. Vi måste alltid ligga tre-fyra veckor före, säger Elin Åhlström.

När tulpanerna först kommer upp är de små och knubbiga. Första tiden skyddas de under papper, ljuset får inte vara för starkt. På en vecka skjuter de i höjden, nästa vecka bildas fler blad och tredje veckan knoppas de. Men de ska inte säljas innan knoppen visar färg; då torkar den. På Strandvik finns självplock av tulpaner, där kunden får peka ut vilka tulpaner han eller hon vill ha, och man kan få dem med eller utan lök. Löken kan man efter blomningen sätta ut i trädgården. Men, tipsar Elin Åhlström, plocka inte av trädgårdstulpanerna du redan har. För att blomma igen behöver de näringen från blomman och stjälken.

undefined
De minsta tulpanerna, i mitten, är nyss upptagna ur lökkällaren. De i förgrunden har varit uppe i ljuset lite längre tid och de i bakgrunden har fått flera blad och har växt till sig.

Andra lökväxter, tazetter, påskliljor, pärlhyacinter, är också på gång och får komma upp några i taget ur lökkällaren.

I två andra växthus står penséerna; 35 000 plantor i det ena och 25 000 i det andra. De sattes som små pluggplantor i höstas och har stått hela vintern i de ouppvärmda växthusen.

– De härdas av kylan. De kan sättas ut utomhus redan nu.

Penséer finns i många sorter. Elin Åhlström visar bilder på krusiga penséer, en sort handelsträdgården haft i ett par år, där blomman nästan påminner om iris. Många efterfrågar dova, milda färger på blommorna, nyanser av lavendel, rost, vitt.

Vecka 7, alltså i mitten av februari, börjar sommarblommorna komma in som små sticklingar. Dahlia, surfinior, pelargoner, salvior. I ett växthus står en armé av krukor, som väntar på pelargonsticklingarna.

undefined
Här ska Mårbackapelargonerna bo, i nästan ändlösa rader krukor.

– Vi driver själva upp 98 procent av alla sommarblommor. Det är roligt, vi kan ta in 80 sticklingar av en sort och testa, samtidigt som vi har 24 000 pelargoner, säger Elin Åhlström.

Karta: Strandviks Blommor AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!