Hon har fått tystnade stämmor att åter ljuda

Hon har fått gamla, demenssjuka människor som inte kan tala eller kommunicera med andra människor att sjunga med klar och stark röst. Birgitta Andersson tror på musikens förlösande kraft.

Baggetorp2013-09-13 08:00

Birgitta Andersson från Linköping är musikterapeut och terapeut för uttryckande konst. 2003 gav hon ut boken "Den spröda tonen bortom glömskan" och har under många år åkt på föredragsturnéer för att berätta om sina upplevelser om vad musiken kan göra för människor som drabbats av demenssjukdomar.

På torsdagen gästade Birgitta Andersson SPF Baggetorp och bjöd på ett underhållande föredrag med mycket värme och humor om vad musiken kan betyda för glädjen i livet.

- Sången är en läkande kraft i kroppen. När man bli gammal och får en demenssjukdom så är det de gamla sångerna och ramsorna som sitter kvar. De är starka minnen som finns djupt därinne, sa Birgitta Andersson.

Hon bestämde sig redan som 8-åring att hon skulle ägna sig åt musiken efter att en lärare tvingat henne att stå bakom ett draperi och sjunga eftersom läraren ansåg att hon var för ful för att vara med i skolans luciatåg.

- Då bestämde jag mig för att bli musiklärare. Jag skulle ordna ett luciatåg där alla skulle få vara med och sjunga oavsett hur man ser ut, sa Birgitta Andersson.

Birgitta Andersson blev så småningom anställd av landstinget i Östergötland där hon som musikterapeut åkte runt bland de allra sjukaste ute på äldreboendena. Med hjälp av hattar, sin speciella och mycket färgglada "demensjacka" och musiken lockade hon fram sången ur de sjuka.

- Musiken kan aldrig få en demenssjukdom eftersom den är ett av våra starkaste minnen.

Birgitta Andersson berättade om flera av sina möten. Bland annat om en kvinna som var svårt sjuk i demens och afasi och inte längre kunde prata med sina anhöriga. Kvinnan kom från Norge och när Birgitta Andersson började spela och sjunga den norska nationalsången ville kvinnan resa sig upp och hon började sjunga "Ja vi elsker dette landet" felfritt med klar och stark röst.

Kvinnans son föll i gråt när han fick sin mamma sjunga och sa till Birgitta Andersson att han nu kommit på vad han ska göra i fortsättningen när han hälsar på sin mamma – sjunga nationalsången. "Det är så tråkigt att bara sitta tyst", sa sonen.

Birgitta Andersson berättade också om hur hon träffade och lärde känna drottning Silvia. Tack vare det fick hon följa med och sjunga med de äldre på en av drottningen anordnad trädgårdsfest på Drottningholms slott för 300 äldre från Ekerö kommun.

- Det finns något som aldrig kan ta slut inom människan och det är musiken. Vilken tur att jag inte stannade där bakom draperiet, sa Birgitta Andersson och berättade att hon snart ska åka till ett äldreboende som varit med i SVT-programmet "Sveriges bästa äldreboende" och utbilda personal om musikens betydelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om