Ljuvliga dofter spridde sig från köket i Baggetorps församlingshem vid lunchtid i torsdags när åtta SPF:are höll sin femte och avslutande studiecirkelträff. Ett knytkalas med inte mindre än åtta rätter – den från varje deltagare – skulle ätas under eftermiddagen.
Att det var frågan om avslutning för studiecirkeln är en sanning med modifikation. Gruppen planerar också en resa till Warbro kvarn utanför Sköldinge för att lära sig mer om företagets sortiment.
"Ät bra – må bra" har varit rubriken för studiecirkeln och cirkelledarna Gunilla Sandin och Britt Schön är övertygade om att så är fallet.
- Det finns så mycket gifter och konstiga tillsatsmedel i maten i dag så man blir alldeles mörkrädd, säger Gunilla Sandin.
Inom studiecirkeln har man fokuserat just på den bra maten. Alltsammans inleddes med en föreläsning med Tommy Svensson, berättar Gunilla Sandin. Därefter har man bland annat tittat mycket på innehållsförteckningar, bytt recept med varandra och dessutom undersökt det ekologiska utbudet i mataffärerna i trakten. I det senare fallet finns mer att önska både i form av utbud och kunskap hos personal i butikerna, är cirkeldeltagarna överens om.
Tack vare cirkeln har deltagarna blivit mer medvetna som konsumenter men också vad man stoppar i sig.
- Nu ska vi sprida det till andra. Vi hoppas ju på ringar på vattnet. De flesta har nog varit medvetna innan men nu har vi blivit ännu mer medvetna, säger Gunilla Sandin. Förhoppningen är att man kan påverka barn och barnbarn att äta mer ekologiskt och öka medvetenheten över vad man stoppar i munnen. Gunilla Sandin nämner smågodis, aktuellt att fylla påskäggen med, som ett exempel och kallar det rent ut för "äckligt" med tanke på att mycket av godiset innehåller bland annat kemikalier och dessutom gelatin som framställts ur djurkadaver. Det svenska folket konsumerar också mycket läsk med artificiella sötningsmedel. Vad det kan leda till på lång sikt är oklart.
Tre SPF-föreningar har samverkat med studiecirkeln: SPF Baggetorp, SPF Näckrosen och SPF Linden. Gunilla Sandin hoppas på att samarbetet mellan föreningarna kan fortsätta även till hösten.
Efter en välkomstskål i ekologisk bubbeldricka med tillhörande aptitretare på minimozzarella och lufttorkad skinka vankades bland annat Västerbottenpaj, avocadoröra med rom, varm tomatsallad med biffar, chokladtårta med grädde och äppelkaka gjord på mandelmjöl.
- Vi lär nog inte behöva någon middag i kväll, sa Gunilla Sandin innan gruppen lät sig väl smaka av läckerheterna.